O jaký tým se konkrétně jedná, zatím novináři z Revista Mundo Ciclistico nezveřejnili, mluví se však o celku Medellín, který patří k nejlepším v Jižní Americe. Jezdí zde závodníci dobře známí i z velkých evropských závodů, například Fabio Duarte, mistr světa U23 z roku 2008 a Španěl Óscar Sevilla, druhý muž Vuelty 2001. Dnes už 46letého Sevillu a Lópeze spojuje podobný osud. 

Sevilla byl až do roku 2006 španělskou nadějí na vítězství v některé z Grand Tour, ale byl zapleten do Operace Puerto a se zničenou pověstí dopingového hříšníka už nedostal příležitost na nejvyšší úrovni. V roce 2007 ještě jezdil za druhodivizní Relax, poté však odešel do Spojených států a od roku 2011 jezdí v Kolumbii. Navzdory svému věku stále závodí a měl by se představit i na Vuelta a San Juan v konkurenci některých nejlepších cyklistů světa. Zde by v dresu Medellínu mohl debutovat také López. 

Osmadvacetiletý López v současnosti trénuje v Kolumbii a je připraven se soudit s týmem Astana Qazaqstan, který ho nedávno propustil. Celek pod vedením Alexandra Vinokurova reagoval na nové informace a důkazy o Lópezově spojení s kontroverzním španělským lékařem Marcem Maynarem. Už loni v červenci byl López na krátkou dobu Astanou suspendován, protože vyšetřovatelé se o špičkového vrchaře zajímali po jeho návratu z Kolumbie do Španělska. Nebylo proti němu vzneseno žádné obvinění, proto se vrátil k závodům a dokonce obsadil čtvrté místo na Vueltě. 

Jenže vyšetřování obchodu s dopingovými látkami okolo lékaře Maynara pokračovalo a na konci loňského roku došlo k několika zatčením. López nebyl zadržen, ale k týmu Astana se dostaly nové informace k jeho zapojení do celého případu a byl proto propuštěn. López se chce bránit u soudu, podle něj nebyl k ukončení smlouvy žádný důvod. 

Tým Medellín-EPM už dříve nabídl smlouvu Nairu Quintanovi, který ji s úsměvem odmítl, protože chce pokračovat ve WorldTour. Avšak ani zkušenější Quintana nemá po diskvalifikaci z Tour de France kvůli zneužití léku Tramadol na růžích ustláno a zatím neoznámil, kde bude v letošní sezóně závodit a zda se mu vůbec podaří sehnat profesionální angažmá.