Heulot byl profesionálem mezi lety 1992 a 2002. Vyhrál deset závodů, včetně etapy na Paříž-Nice, dařilo se mu i v celkovém pořadí etapových závodů a v roce 1996 dokonce na chvíli oblékl žlutý trikot Tour de France a stal se mistrem Francie. Jedenapadesátiletý rodák z Rennes poté vedl několik profesionálních a U23 týmů. Zejména proto se v týmu Lotto Dstny rozhodli svěřit vedení tradičního celku právě jemu.

Heulot se od nového roku přidá ke Kurtovi Van de Wouwerovi, který je hlavním sportovním ředitelem Lotta a Yaně Seel, obchodní ředitelce týmu a společně se pokusí vrátit belgickou sestavu zpět na vrchol profesionální cyklistiky. Cílem je vrátit se do WorldTour, odkud po letošní sezóně tým sestoupil. Právě kvůli tomu odstoupil dosavadní ředitel John Lelangue ještě před koncem letošní závodní sezóny.

„Je mi velkou ctí, že jsem dostal důvěru představenstva Captains of Cycling (společnost vlastnící tým Lotto Dstny, pozn. redakce) a stal se součástí tohoto krásného týmu, který sídlí v srdci cyklistiky. Jako jezdec jsem strávil hodiny a hodiny v pelotonu s jezdci Lotta. Během všech těch let mi bylo vždy jasné, co tento tým představuje: vášeň, snahu o dokonalost, sportovní etiku, ambice a odvahu. Čeká nás náročné období, ale jsem připraven převzít odpovědnost a vést nás k další kapitole. Stejně jako já se tým Lotto Dstny vždy silně zaměřoval na rozvoj talentů. Pomáhat ženskému týmu v dalších krocích je výzva, na kterou se také velmi těším. Díky své jedinečné struktuře má Lotto Dstny velmi silnou fanouškovskou základnu. Někteří z našich fanoušků jsou dokonce akcionáři. Těším se na setkání s každým z nich na nadcházející valné hromadě společnosti Captains of Cycling,“ řekl Heulot po oznámení nástupu do funkce.

Stéphane Heulot

Tým se už dříve rozhodl v nové sezóně nezúčastnit Giro d'Italia a dalších velkých závodů, například Tirreno-Adriatico a Okolo Baskicka. Podle Van de Wouwera se musí zaměřit na závody, kde mají větší šanci na úspěch, i když to budou menší závody. Lotto musí začít sbírat body do dalšího tříletého období, po kterém se budou opět udělovat licence WorldTour. Navíc body jsou důležité v každé sezóně, protože nejlepší druhodivizní sestava automaticky získá pozvánku na všechny akce WorldTour.

„S podporou silných, spolehlivých a věrných sponzorů týmu, Lotta, našeho historického partnera, a Dstny, chci, abychom dosahovali výsledků a vyhrávali závody. Sponzoři věří, že tento tým zvýší své renomé v Belgii i v zahraničí, a já jsem přesvědčen, že jim můžeme vrátit to, co oni dávají nám. Máme několik silných a talentovaných jezdců, které podporuje sportovní manažer Kurt Van de Wouwer, trenéři, lékaři, sportovní ředitelé, maséři, mechanici, administrativní tým a všichni dodavatelé. Bude mi ctí je všechny vést. Všechny ty roky v cyklistice a skutečnost, že jsem poslední roky žil v Belgii, mě naučily, kde bije srdce cyklistiky. Jako generální manažer budu největším fanouškem Lotto Dstny s ambicí přivést tým zpět do WorldTour a zaručit zářnou budoucnost pro další desetiletí,“ dodává Heulot.