Závod rozkvetlé třesně s centrem ve Welsu je jedním z nejstarších závodů v Rakousku, druhým dílem letošního ročníku rakouské silniční cyklistické ligy a poprvé se jel jako závod zařazený do kalendáře UCI 1.2.

V posledních dvou letech tu byl úspěšný domácí Hrinkow Advarics, když nejprve zvítězil Rainer Kepplinger, dnes jezdec Bahrain-Victorious, a loni Jaka Primozic, který také vyhrál letošní úvodní závod seriálu v Leondingu.

Na startu se sešlo 17 kontinentálních a 7 klubových celků. Od nás vedle ATT Investments a Elkov-Kasper také Tufo-Pardus Prostějov a ACS Development. Takže Češi byli po Rakušanech a Němcích třetí nejpočetnější národnostní skupinou.

int.-raffeisenbank-kirschblutenrennen-2024-result-profile-b854eb0851.png

Závod měřil 170 km, převýšení činilo 1870 metrů. Nejprve se jely 4 velké okruhy, po nichž následovaly dva malé.

25 km před cílem jela před hlavní skupinou šestice, v níž měly Richardem Riškou zastoupení také ATT a Tomášem Obdržálkem Elkov. 20 km před cílem si dopředu dojeli další tři, mezi nimi i Lukáš Kubiš z hradeckého Elkovu. Dva lidi tu měl i Hrinkow včetně Primožice.

Při nájezdu do posledního 16km okruhu je sjížděla přibližně 30členná skupina. A nebyla daleko, protože kluci z první skupiny se neustále ohlíželi, jakže to za nimi vypadá.

6 km před cílem se ve stoupání z první skupiny oddělili čtyři jezdci, mezi nimiž byl i Kubiš, jenomže ve sjezdu si je čtyři další, včetně Obdržálka a Rišky, opět docvakli.

Chyběl Jonas Rapp z Hrinkowu, takže Elkov měl jako jediný vpředu dva jezdce, ale Obdržálek ve finále už nestačil, tudíž si Lukáš Kubiš musel pomoci sám. A jelikož od prvních jarních závodů má snad životní formu, zdálo se, že bez zvláštních potíží spurt vyhrál.  

Lukáš Kubiš: "Ze začátku to bylo celkem klidné. V posledním velkém okruhu jsme zredukovali hlavní skupinu a zůstalo nás kolem 40. Vždy jsme byli, kde bylo potřeba. Při příjezdu na malé okruhy odjela skupinka s Obdržálkem. V pelotonu tahal Vorarlberg. Když jsme se přiblížili, tak jeden zaútočil a s ním jsme doskočili do první skupiny. Obdržálek pokrýval nástupy. V závěru se taktizovalo, takže jsem musel začít sprintovat o něco dřív, ale vyšlo to. Jsem velmi šťastný, je to vítězství celého týmu."

Richard Riška se umístil jako druhý v kategorii U23: "Velké okruhy byly celkem náročné. Podařilo se mi dostat do rozhodujícího úniku. Všichni střídali. Na poslední pětistovce jsme si to rozdali na férovku."

Závod bylo možno opět živě sledovat na TV K19.