164 km s 2303 výškovými metry a devíti vrchařskými prémiemi, sice krátkými, ale také 8%. Opět nahoru dolů, což platilo zvláště pro čtyřikrát absolvovaný cílový okruh.

Časový rozdíl mezi prvním a pátým v pořadí byl pouhých 12 sekund, druhému Josephu Blackmorovi (Israel premier Tech Academy) chybělo na průběžného lídra a obhájce loňského prvenství Mathiase Bregnhoje (Sabgal/Anicolor) 7 sekund, přičemž v cíli se za vítězství bralo 10 bonifikačních sekund.

Přitom v únoru 21letý Blackmore je mj. výborný v koncovce. Jen letos dojel osmkrát mezi prvními třemi a díky tomu vyhrál dva etapáky Tour du Rwanda a Tour de Taiwan, oba kategorie 2.1.

V jednom z prvních pokusů o únik se ocitl Michael Kukrle (Felt Felbermayr), ale v tom skutečně podařeném v původním počtu šesti lidí Matěj Zahálka (Elkov-Kasper), který pobral nějaké body jak na vrchařských (2x 3.), tak sprinterských (1.) prémiích, než byli na cílových okruzích dostiženi.

Nakonec do cíle dorazila jako první 13členná skupina, z níž se na první místo skutečně prosadil Balckmore, a jelikož Bregnhoj na 11. místě bonifikační sekundy nebral, Brit z tří letos absolvovaných etapáků vyhrál třetí.

6612c252d8d03.jpg

Pro českého i slovenského fanouška mohlo být potěšující, že třetí místo obsadil Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper), což ho posunulo v celkové klasifikaci o jednu příčku na konečné sedmé místo. Jako bonus mu to přineslo třetí místo v bodovací soutěži.

Lukáš Kubiš: "Závodit se začalo až na cílovém okruhu s třemi kopci. Lidi postupně odpadávali, já se snažil co nejvíc pošetřit. V posledním okruhu to už byl útok za útokem, takže jsme spurtovali v menší skupině. Začal jsem z druhé pozice za dvoustovkou, ale borce ze Soudalu jsem nepřelezl a zleva nás přeletěl druhý muž v GC, čímž vyhrál etapu i etapák. Dík patří celému týmu, jak závodníkům, tak staffu, a také sponzorům." 

Petr Kaltofen: "Naším cílem, s kterým jsme šli do závodu, bylo umístění do deseti v celkovém pořadí a alespoň jedno pódiové. To se podařilo a za mě tedy velká spokojenost. V konkurenci deseti devo týmů velmi vydařený závod."

6612c280d06b6.jpg

Nejúspěšnějším českým závodníkem byl na 39. místě Karel Camrda (ATT Investments) se ztrátou převyšující 15 minut.

Vojta Řepa: "Přijeli jsme určitě pro víc. Mám-li vypíchnout pozitiva, pak dnes to byla aktivita Kuby Otruby, který hodně tahal na špici. Do úniku se sice nedostal, ale i on je s celkovým výkonem poté, co půl roku nezávodil, s výhledem do dalších závodů spokojený. Dalšími jsou zkušenosti a závodní kilometry, které v těchto specifických belgických podmínkách kluci nabrali. Od středy startujeme v dalším francouzském etapáku, zůstává Kuba Otruba a Michal Schuran, s nimi se postaví na start Dan Turek, Bartosz Rudyk, Dominik Neuman a Matthias Schwarzbacher." 

Jde o 63. ročník Tour du Loir et Cher (2.2), kde se sejde opět na kontinentální úroveň velmi dobrá konkurence včetně šesti devo týmů. Na startu budou znovu oba české, tedy ATT Investments a Elkov-Kasper.