Rafal Majka a Oscar Gatto se srazili ve středeční týmové časovce s nepozorným chodcem, který přecházel uzavřenou silnici těsně před závodníků týmu BORA-hansgrohe. Majka se tvrdě udeřil do hlavy, ale etapu dokončil a nastoupil i do druhé etapy a podařilo se mu dokončit i třetí etapu. Přesto je to pro Majku nepříjemný zásah do jeho plánů. 

Rafal Majka je jedním z lídrů týmu BORA-hansgrohe a hlavní postavou německého celku pro celkové pořadí na třítýdenních etapových závodech. Jenže zatím očekávání nenaplnil. V prvním roce v Boře dokázal ve čtyřech závodech, včetně celkového pořadí Kolem Slovinska a etapy na španělské Vueltě. Ale loni se počítadlo vítězství zastavilo. Majka měl uspět v celkovém pořadí na Tour de France, ale dojel až devatenáctý. A moc to nevylepšil ani na Vueltě, kde byl třináctý.    

Proto se rozhodl změnit program a vrátí se na Giro d´Italia a Vueltu. „Budu mít trochu více času na odpočinek mezi jedním a druhým závodem. Chtěl bych vyhrát etapu na Giru a skončit vysoko v celkovém pořadí," řekl Majka pro rowery.org. 

Na Tour de France bude lídrem Bory Němec Emanuel Buchmann a Majkovi to vůbec nevadí: „Nezlobil jsem se, takový je týmový plán, splním to, co tým bude chtít. Giro a Vuelta jsou obtížné závody, ale Tour je také psychicky těžká." 

Na Giru dojel už třikrát v první desítce a na Vueltě byl dokonce na pódiu. Je logické, že se v celkovém pořadí uspět právě v těchto dvou závodech, ačkoli i na Tour vyhrál několik etap a titul nejlepšího vrchaře. 

Kromě dvou Grand Tour se soustředí i na Kolem Polska, které vyhrál v roce 2014, ale nyní má prioritu příprava na Giro. Po Tirreno - Adriatico pojede na Kolem Katalánska a Okolo Alp. Po Katalánsku ho čeká vysokohorské soustředění ve španělské Sierra Nevadě, kde už strávil velkou část zimy. „Musím závodit, příliš odpočinuté nohy nejsou dobré."  

Majka si před Tirrenem pochvaloval psychické rozpoložení. „V lednu jsem nikdy nemohl trávit čas se svou rodinou, ale teď jsem je vzal s sebou na Mallorku a najížděl kilometry. Začal jsem sezónu o něco později. Nejsem psychicky unavený, jsem čerstvější."

Foto Sirotti