Májové putování okolím Modrých Hor patří k nejkrásnějším výletům po vinařských stezkách. Kopcovitá oblast nabízí nádherné výhledy do okolí, které jsou odměnou za místy prudká stoupání. „Připraveny jsou dvě trasy pro cyklisty a jedna pro pěší. Dlouhá cyklotrasa měří 45 km, krátká 29 km a pěší trasa je dlouhá 12 km. Na své si tak přijdou jak nadšení sportovci, tak i rodiny s dětmi nebo cyklisté a turisté, kteří dávají přednost spíše pohodovějším výletům,“ vysvětluje organizátorka akce Dominika Bäuchelová z Nadace Partnerství.

Modré Hory kromě zvlněné krajiny a sportovních výkonů lákají i na lahodná vína, kterým se zde skvěle daří – vyhlášená jsou zejména ta červená. Na všech třech trasách se nachází řada zastávek u vinných sklepů, kde se účastníci putování setkají s místními vinaři a ochutnají jejich vína. Zastávková místa ale nabídnou také zajímavý doprovodný program. Například v Kobylí bude ve 14 hodin od Muzea vycházet krojovaný dětský průvod k Sokolovně, kde následuje folklórní program. Výlet končí v Němčičkách, kde se v areálu Kulturního domu bude konat košt vín, beseda u cimbálu a večerní májová zábava.

Zájemci o putování se nemusí předem hlásit. Stačí dorazit v sobotu mezi 9. a 11. hodinou na registraci do Ekocentra Trkmanka ve Velkých Pavlovicích. Startovní balíček s degustační skleničkou a nosičkou stojí 140 Kč. „Koupit si ho ale mohou už nyní v našem e-shopu za zvýhodněnou cenu 120 Kč. Zároveň si tím návštěvníci zajistí přednostní odbavení při výdeji startovních balíčků na registraci,“ upozorňuje Dominika Bäuchelová. Kromě startovního balíčku dostane každý účastník zdarma také cyklopas s mapou tras a zastávkových míst, do kterého cestou sbírá razítka. V cíli se pak může zúčastnit závěrečného losování o atraktivní ceny v podobě vín zúčastněných vinařů a cyklodoplňků. Losovat se bude i výherce hlavní ceny generálního partnera akce, České spořitelny – pobytového balíčku pro dva v certifikovaném zařízení Cyklisté vítáni.

Májové putování okolím Modrých Hor je součástí seriálu Krajem vína, který letos nabízí 10 výletů po Moravských vinařských stezkách. Účastníky při nich zavede do všech vinařských regionů jižní Moravy a umožní jim tak poznávání vinařských i folklórních tradic regionu. Akce tímto usilují o propagaci historického a kulturního dědictví jižní Moravy.

Více informací na www.stezky.cz.