Na trase jsou dvě stoupání čtvrté kategorie, dvě rychlostní prémie a tři šotolinové průjezdy, které dohromady měří 11,8 kilometru. Etapa projíždí Toskánskem, prvních sedmdesát kilometrů vede po rovině a poté se vystoupá do starobylé Volterry (9,8 km, 4,2 %). Následuje zvlněná část s jednou sprinterskou prémií a na 131. kilometru přijde první gravelový úsek Vidritta (4,4 km), za kterým je v rychlém sledu druhý úsek Bagnaia (4,8 km), který je navíc do prudkého stoupání. Končí na 141. kilometru, tedy skoro 40 kilometrů před cílem.

5Um3J9R0fP9R7dXzkZOL_240424-080258.jpg

Poslední prašný sektor Pievina začíná 18 kilometrů před cílem a měří 2,4 km. Na konci je rychlostní prémie s bonusovými sekundami (3,2 a 1 sekunda). Následuje sjezd a zvlněné poslední kilometry až do cílového Rapolano Terme. 

Boj o pozice v popředí pelotonu bude před prvním prašným úsekem nepochybně hodně tvrdý, mohlo by se dost padat, protože nervozita bude stoupat a každá chyba se znatelně projeví. Lídři na celkové pořadí musejí být vpředu a budou kolem sebe potřebovat co nejvíc týmových kolegů v případě nějakého defektu, nebo jiného technického problému. Náhoda, štěstí a smůla budou hrát důležitou roli. 

2jquFrFhMGlITBJjBOUA_240424-080119.jpg

Pogačar je samozřejmě favoritem mezi závodníky na celkové pořadí, jako dvojnásobný vítěz Strade Bianche má všechny předpoklady k tomu najet nějaký čas na své soupeře. Tato etapa ovšem není tak těžká jako Strade Bianche a nedají se očekávat žádné opravdu velké časové rozdíly. Nebude se dojíždět v hromadném spurtu, ale dokonce i Pogačar chce hlavně dojet v pořádku do cíle. Neriskovat je před páteční individuální časovkou na více než 40 kilometrů nejdůležitější. "Zítra nás čeká etapa, při které musíme být opatrní. Nechceme ztratit čas a především musíme zůstat v bezpečí," řekl po 5. etapě. 

Velkou šanci na úspěch mají uprchlíci, pokud tým UAE Emirates nebude kontrolovat situaci a stahovat skupinu v úniku. A utrácet spoustu sil kvůli nejistému výsledku by od UAE Emirates nebylo moc chytré. Takže nejspíš uvidíme dva závody, jeden o etapu mezi klasikáři vpředu a potom vzadu mezi lídry na celkové pořadí. Kdo by mohl uspět z úniku? Ve formě je Andrea Vendrame z Decathlonu, případně jeho týmový kolega Bastien Tronchon, Julian Alaphilippe má s prašnými cestami spoustu zkušeností, podobně jako Simon Clarke (IPT). A zvědaví jsme na Laurence Pithieho (Groupama-FDJ), Mauriho Vansevenanta (Soudal Quick-Step) a Andreu Bagioliho (Lidl-Trek), či Filippa Gannu a Jhonatana Narváeze z Ineosu.