„Je to skvělý pocit a mám velkou radost, že mistrovský dres ukážu na velkých závodech,“ řekl Mathias Vacek, kterému bylo před dvěma týdny 21 let.  „Vloni jsem tady jel závod Slovenského poháru a závěr jsem znal. Bylo to mírně do kopce a proti větru. Věděl jsem, kdy musím začít spurtovat. Takže jsem za to vzal ještě před poslední zatáčkou a vyšlo to na jedničku.“

K bronzu z časovky v kategorii Elite tak přidal i titul nejcennější. Jde po etapě na UAE Tour z roku 2022 o jeho druhé profesionální vítězství.

Na domácí šampionát přijel ve výborné kondici. Předcházela mu účast na dvou etapových závodech druhé nejvyšší kategorie 2.Pro. Základy pro celkové 8. místo v Norsku položil 5. místem v prologu. V Belgii jezdil mimořádně aktivně a výsledkem bylo celkové 9. místo za vítězným Mathieu Van der Poelem a dres nejlepšího mladíka.

Ne nadarmo si ho od příští sezóny Lidl-Trek pojistil na další dva roky.

I přes kolizi s Petrem Saganem se v české verzi šampionátu postavil na stříbrný stupínek Pavel Bittner. Stejně jako Mathias i on se stal v závěru loňského roku stážistou a od letoška plnohodnotným členem World stáje, v jeho případě nizozemského DSM. Na vítězství v dresu svého současného týmu zatím nedosáhl, ale svůj skvělý potenciál ukázal 4. místem ve sprinterské koncovce druhé etapy Tour de Suisse, závodu nejvyšší kategorie UCI, v níž podlehl pouze špičkovým borcům Girmayovi, Démarovi a Van Aertovi. Ze Švýcarska cestoval přímo na domácí šampionát, v němž kromě 2. místa v silničním závodě slavil prvenství v časovce kategorie U23.

„Jel jsem přímou lajnu, ale bohužel jsme se tam s Peterem nějak zahákli a šli jsme na zem. Ale i kdyby k tomu pádu nedošlo, tak Mathias byl nejsilnější ze všech a po zásluze získal titul. Ideálně si to načasoval,“ řekl Pavel Bittner.

Třetí skončil Šimon Vaníček z ČEZ Cyklo Team Tábor. Ani v jeho případě nejde o náhodu nebo momentální vzepětí. Po prodělaných zdravotních problémech se už loni dostával do slušné formy a letos tenhle vzestup jen potvrzuje. Počínaje květnem skončil 3. na poháru v Kyjově, vyhrál s převahou RBB Tour a poté jasně i do slovenského poháru započítávanou Trnava Tour. Je sice původním povoláním cyklokrosař, ale jak vidno, je i výborný silničář, takže uvidíme, zda náhodou Šimon nepřehodí výhybku. Sám k tomu řekl: „Přemýšlím o tom, nechávám tomu otevřené dveře. Uvidíme.“

Čtvrté místo na silničním šampionátu získal Tomáš Bárta z Caja Rural, kam přestoupil po dvou letech strávených v ATT Investments. V cíli skončil po kolizi obou jezdců před ním také na zemi mezi skupinou fotografů. Ve svém novém týmu, kde má smlouvu ještě na další rok, se dá se říci zatím rozkoukává, výsledek ze šampionátu je zatím jeho nejlepším umístěním v zeleno-bílém dresu druhodivizního a po Movistaru druhého nejlepšího španělského týmu.

Jako 5. nejlepší český cyklista projel cílem Dominik Neuman z Elkov-Kasper. Určitě to dnes nevyšlo podle představ, ale je to sport a Mathiasovi titul přeji. Věděli jsem, že spurt v této konkurenci bude velmi těžký a my neměli vyloženého spurtera. I proto jsme se snažili jet celou dobu aktivně a závod rozhodnout dříve. Spurt jsem začal hodně zezadu a v úplném závěru už nebylo z čeho brát. Mrzí nás to, ale je to pouze jeden závod ze sezony a jedeme dál.“ 

Na rozdíl od Elkov-Kasper závodníkem s výbornými sprinterskými předpoklady ATT Investments disponuje. A to byl také, podobně jako na pohárovém závodě ve Velké Bíteši, hlavní plán týmu při mistrovském závodě. Dovézt do spurtu Pavla Kelemena. Pavel jako bývalý vynikající dráhař jezdí silniční závody v této úrovni a s takovým zázemím premiérově, takže i v pokročilejším cyklistickém věku sbírá zkušenosti především z hromadných dojezdů.

I proto před závodem panovala určitá nejistota, zda tak dlouhý závod nebude nad jeho síly. Ale zvládl ho bez sebemenších potíží a nějaké krize a i před závěrečným spurtem se cítil dobře. Týmoví kolegové rozjeli v druhé části posledního okruhu tempo, z něhož bylo téměř nemožné nastoupit, a přivezli tak svého sprintera tam, kam potřebovali. Jenže křeč do stehna při zahájení spurtu zhatila veškeré plány a bylo z toho až 12. místo.

V české odnoži silničního šampionátu to ATT Investments tedy nevyšlo. Ovšem ve slovenské stoprocentně. Matúš Štoček se úspěšně vypořádal v přímém souboji s Petrem Saganem a stal se novým slovenským šampionem.

Kolem pádu bezprostředně před páskou bylo trochu více emocí. Petrovi Saganovi se úplně nezdálo počínání jeho soupeřů, měl dojem, že ho omezili v přímé linii, ale jak Matúš Štoček, tak Pavel Bittner jsou přesvědčeni, že nevybočovali. Pravděpodobnější se jeví, že Peter Sagan byl mimořádně motivovaný a o domácí titul hodně stál. A že byl ochoten pro tento úspěch maximálně riskovat.

Mrzí mě ten pád i proto, že mám startovat na Tour. Určitě to není dobré. Jsem sedřený od zad až po nohu. Uvidíme, jak se to bude hojit,“ řekl osminásobný slovenský šampion bezprostředně za cílem. „O tradici vítězství nechci vůbec teď mluvit, protože nejsem smířený s druhým místem. Tohle nebyla moc dobrá třešinka na dortu.“

"Mám radost, že jsem Peťu porazil, ale ten pád mě mrzí. Věřím, že na Tour de France bude v pohodě a dokáže tam nějakou etapu vyhrát,“ uvedl k celé situaci nový slovenský mistr Matúš Štoček.

K závodu pak řekl: „Bylo nás sice jedenáct, ale jako Slovák jsem byl v týmu sám. Poslední dvě kola kluci odvedli spoustu práce, aby už nikdo neujel, protože jeli na Pavla Kelemena. Bylo dohodnuto, že já se budu soustředit na sebe a na slovenský mistrovský titul. Začal jsem spurtovat už na třístovce, protože jsem toho už měl docela dost a věděl jsem, že Peťo je rychlejší na kratší spurt. Věděl jsem také,  že do poslední zatáčky musím být co nejvíc vepředu, protože tam odtud bylo do cíle už jen sto metrů. Je skvělé, že budeme další rok vozit slovenský mistrovský dres. Jako tým odjíždíme z mistrovství spokojenější víc, než jsme očekávali!“