Připojuje se tak k jiné české závodnici Melisse Van Neck, která se k tomuto týmu připojila v polovině roku 2019 a zůstává i po příští rok. Zdá se, že jde o tým, kde je o české cyklistky zájem, jelikož od poloviny roku 2017 zde rok a půl prožila i Nikola Nosková.

V týmu je zatím pro rok 2020 registrováno 9 závodnic, mimo obou Češek všechny z Itálie. Věkově je ovšem tým "pestrý": od 18 do 37 let.

Markéta úplně vpravo

Markéta Hájková, které bude v březnu příštího roku 20 let a jež je vícenásobnou mistryní České republiky na silnici v kategorii juniorek, se ve své první profi sezóně především rozkoukávala a sbírala zkušenosti. Nepřipsala si ani jeden UCI bod. Má za sebou v 29 závodních dnech 2.835 km, ovšem v mimořádně zajímavých závodech.

Sezónu začala na Strade Bianche, které neodkončila. Po krátkém etapáku v Číně nejvyšší dámské kategorie, kde dojela 8. mezi mladými závodnicemi, absolvovala a dokončila dámské Giro. Sice na 116. ze 122 dokončivších, ale zkušeností určitě k nezaplacení!

Po skončení Gira se nechala slyšet: "Jsem ráda, že jsem se rozhodla jít touto cestou do World Tour cyklistiky. Věřím, že tento krok byl správný. Moc bych chtěla poděkovat celému týmu, fanouškům a rodině."

S Nikolou Noskovou na Giru

Účastnila se i evropského šampionátu třiadvacítek, kde skončila 25. v časovce (z 29) a 57. v silničním závodě, kde dojela poslední z těch, co závod dokončily, a 9 minut za závodnicí před sebou.

Na podzim už však byl u Markéty patrný výkonnostní posun. V italském etapáku Giro Toscana skončila v polovině startovního pole a 11. v soutěži o bílý dres. A úplně nejlépe se jí povedl poslední závod její sezóny, etapový l´Ardéche, kde už se v posledních etapách dokázala prosazovat na hranici druhé a třetí desítky, takže celkově skončila na 35. místě a 4. do 23 let!

Odtud má také svůj nejlepší sezónní výsledek, jímž je 19. místo v 5. etapě. Hodnotu tohoto výkonu zvyšuje detailnější pohled do výsledkové listiny. Všem o víc jak sedm minut ujela Marta Bastianelli, za ní přijela 19 členná skupina včela s Marianne Vos, v níž byly jen dvě Česky: spolu s Jarmilou Machačovou to byla právě Markéta Hájková. Přitom šlo o 113 km dlouhou etapu se čtyřmi kategorizovanými stoupáními!

Na tomto závodě se to Češkami jen hemžilo, protože v dresu Bepink jela Van Neck a v reprezentačním šestice dalších našich cyklistek, které podporovaly Nikolu Noskovou na její cestě za body pro olympiádu. Což se nakonec podařilo!

Z výsledků Markéty Hájkové, odchovankyně SKP DUHA Lanškroun, je zřejmé, že se výkonnostně během sezóny viditelně posunula, a my společně s ní budeme doufat, že tento vzestupný trend bude pokračovat i v roce 2020 v jejím novém týmu.