Dlouho se zdálo, že Mathieu van der Poel (Corendon - Circus) je v závěru závodu Amstel Gold Race mimo hru o vítězství, když ještě sedm kilometrů před cílem ve stoupání Bemelerberg ztrácel kolem jedné minuty na Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step) a Jakoba Fuglsanga (Astana). Van der Poel nastoupil z pelotonu, postupně posbíral na silnici skupinky uprchlíků a do cíle rovinky najel na čele skupiny a dlouhým spurtem porazil nejen závodníky za sebou, ale i taktizujícího Fuglsanga a Alaphilippa. Van der Poelovi se udržel v háku jen Simon Clarke (EF Education First) a dojel druhý, Fuglsang získal třetí příčku a na Alaphilippa zbylo čtvrté místo. 


Vývoj závodu 

Mathieu van der Poel byl opět z favoritů první, kdo zaútočil z hlavní skupiny. Nizozemský mistr nastoupil 44 kilometry před cílem na Gulperbergu a přidal se k němu jen Gorka Izagirre (Astana). Jenže španělský šampion měl v plánu jinou taktiku a Van der Poelovi nestřídal a proto se pozdější vítěz vrátil zpět do balíku. 

Ale to už se začalo závodit naplno. Před stoupáním Kruisberg došlo k pádu, kde skončily naděje Alexeje Lucenka (Astana) a z pelotonu zaútočil tým Deceuninck - Quick-Step. Dries Devenyns rozjel ostré tempo pro Juliana Alaphilippa a zareagovali jen Fuglsang a Matteo Trentin (Mitchelton - Scott).  

Na dalším kopci Eyserbosweg ujel Alaphilippe sám, ale počkal na Jakoba Fuglsanga, který dostal povolení s Francouzem spolupracovat. Trentin odpadl a později se k němu přidal Michal Kwiatkowski (Sky). Mezi skupinami Alaphilippe - Fuglsang a Kwiatkowski - Trentin byl dlouho jen malý odstup. Peloton, kde byl i Van der Poel, měl ztrátu asi 45 sekund. 

Před posledním výjezdem Caubergu byli Kwiatkowski a Trentin jen deset sekund za vedoucí dvojicí, ale na vrcholu už to bylo kolem půl minuty. Z pelotonu mezitím zaútočil Maximilian Schachmann (BORA - hansgrohe), zkoušeli to také Clarke a Bauke Mollema (Trek - Segafredo) a další závodníci. 

Na Geulhemmerbergu, 13 kilometrů před cílem, utrhl Michal Kwiatkowski Mattea Trentina a pokusil se dojet na čelo, ale marně a opět radši na mistra Evropy počkal. 7 kilometrů před cílem bylo na řadě poslední větší stoupání Bemelerberg a Fuglsang zkusil utrhnout Juliana Alaphilippa, ale bez úspěchu. Mezitím ale z pelotonu zaútočil Van der Poel a začal stahovat všechny skupiny před sebou.    

Fuglsang nechtěl s Alaphilippem spurtovat o vítězství, protože dobře věděl, že je mnohem pomalejší. Dánský cyklista ještě jednou zkusil nastoupit 4,6 kilometru před cílem, ale zase neúspěšně a začalo taktizování. 

Rychle se začal přibližovat Michal Kwiatkowski, který se zbavil Trentina a dojel vedoucí dvojici až na cílové rovince. Ale blízko už byla i skupina s Van der Poelem na čele. Kwiatkowski pokračoval nadoraz, ale Alaphilippe a Fuglsang ho zachytili. Alaphilippe začal spurtovat, zezadu začal i Van der Poel, nasál závětří za Fuglsangem, protáhl se kolem všech a zvítězil, ačkoliv tomu sám nemohl uvěřit.

Simon Clarke se mu udržel v háku a dojel si pro druhé místo. Fuglsang dojel třetí před Alaphilippem. Pátý skončil Schachmann a šestý Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal).    

Foto Sirotti