Předposlední etapa byla nejobtížnější nejen nastoupanými metry (3330), ale především závěrečným stoupáním na Alto del Miserat o délce 5,8 km s průměrným sklonem 10,5% a maximy přes 14%. Původně měl být cíl na vrcholu 2km stoupání nad Vall d'Ebo, ale kvůli úmrtí diváka na tomto místě se organizátoři rozhodli přesunout cíl o patnáct kilometrů dříve.

Po vícero pokusech se teprve po 40 km podařilo odjet osmi závodníkům, z nichž nejznámější byl Pelayo Sánchez (Movistar), vítěz předposledního dílu Challenge Mallorca, a Sam Oomen, který v zimě přestoupil z Jumbo-Visma do Lidl-Trek.

sprintcyclingagency_0762829_1_2000px.jpg

Nejpilnějším sběratelem bodů na vrchařských prémiích byl Mikkel Bizkara (Euskalte-Euskadi), a jelikož vyhrál všechny čtyři, které předcházely nejtěžšímu stoupání dne, dostal se do čela soutěže vrchařů. Poslední už nestihl, protože právě při nájezdu do cílového stoupání na VP 1. kategorie byli uprchlíci dostiženi.

O roztrhání hlavní skupiny se v závěrečných kilometrech postarali jezdci BORA-hansgrohe Aleotti a Hindley, než předali štafetu Vlasovovi. Přes něj ale zrychlil McNulty (UAE) a na čele zůstali je čtyři. S McNultym a Vlasovem ještě Buitrago (Bahrain) a Etiopan Berhe (Jayco AlUla), ten ale začal brzo zaostávat.

sprintcyclingagency_0763092_1_2000px.jpg

Když se zezadu blížila další pětičlenná skupinka, přestalo se McNultymu líbit taktizování vedoucí trojice a v nenápadné pasáží akceleroval. Vlasov odmítal pracovat pro Buitraga a ten zase nemínil utrácet síly na sjíždění McNultyho pro Vlasova. Navíc to vypadalo, že ani jeden z obou borců nemá dost sil McNultymu konkurovat.

Brandon McNulty tak mohl potvrdit svou skvělou formu v úvodu sezóny, vyhrát pravděpodobně rozhodující etapu a dostat se do čela průběžné klasifikace. A to i proto, že Tonelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizané) nejenže přišel o svůj náskok +1:31, ale ještě dalších 20 přidal.

GFcLGmKWEAA1ES8.jpg

„Asi čtyřicet kilometrů od konce jsme slyšeli, že cíl bude dříve. Chvíli to byl chaos, ale nakonec je cyklistika jako život. Vy se přizpůsobíte. Tým mě dobře přivezl pod stoupání, pak už to šlo na plný plyn nahoru,“ řekl po závodě McNulty.

Myslím, že ve strmých pasážích jsme byli docela vyrovnaní. Takže jsem zaútočil v ploché části. Tam mám vždy o něco větší výhodu. Jsem trochu větší a mám trochu víc síly. Tam jsem si dokázal vybudovat náskok, který se mi podařilo udržet až do cíle. Vše je stále otevřené. Ale pokusíme se obhájit dres lídra.“ 

Poslední nedělní etapa měří pouhých 93 km a ani profilově nevypadá příliš obtížná, ovšem loni se v ní rozhodlo o celkovém vítězi, jímž se stal Rui Costa. Jeví se však méně pravděpodobné, že by si McNulty a celý tým UAE Emirates nechal náskok 14 vteřin na Buitraga a 17 na Vlasova sebrat.