Tour of Sharjah, dvojkový etapák ve Sjednocených arabských emirátech. Takový malý bráška UAE Tour. Jen na okraj: česky Šardžá je třetí nejlidnatější město SAE s více jak milionem obyvatel. Na startu 27 týmů, pro nás povětšinou neznámých a trošku exotických, buď národních výběrů nebo klubových celků. Tak proč mu věnovat pozornost?

Jeden důvod existuje a je zcela nejpodstatnější. K závodu nastoupil i rakouský Felt-Felbermayr v sestavě i s Michaelem Kukrlem (na titulním snímku druhý zleva). Pro evropské kontinentální týmy, zvláště ty ze střední a východní Evropy, není zcela běžné začínat sezónu už v lednu. Pro tenhle tým, který se bude v sezóně často potkávat na závodech s českými ATT Investments a Elkov-Kasper a jenž před sezónou s příchodem nového titulárního sponzora výrazně posílil, může být toto lednové extempore výhodou, protože není co se týče budování a zvyšování výkonnosti nad závodní kilometry.

423315754_1047525576333939_6902040246250938892_n.jpg

Pojďme se tedy podívat, jak závod probíhal a pohled nezúčastněného pozorovatele pojďme doplnit o komentář toho, kdo ho zažil zevnitř a kdo nás z tohoto pohledu zajímá nejvíc: Michaela Kukrleho.

Jelo se pět etap. Po třetí, kterou byla rovinatá časovka na 10 km, následoval den volna a po něm rozhodující etapa končící na vrcholu náročného stoupání.

Felt-Felbermayr přijel s dvěma lídry. Na celkové pořadí s Hermannem Pernsteinerem, který přišel před sezónou z Bahrain-Victorious, a do spurtů s Patrykem Stoszem, čerstvou posilou z polského Voster ATS.

Úvodní etapa dospěla podle očekávání do hromadné koncovky, jenže ouha, tři kluci z denního úniku uhájili náskok o 5 vteřin před spurtujícím balíkem. Lepší než Patryk Stosz v něm byli pouze Jakub Mareczko, aktuální posila týmu Corratec-Vini Fantini z Alpecin-Deceuninck, a Pierre Barbiere z ambiciózního francouzského kontinentálního Philipp Wagner/Bazin. Barbierové jsou dva bráchové, oba tu startovali, Pierre má odježděny tři sezóny na úrovni Pro v DELKO a naposledy v B&B Hotels.

"Chtěli jsme mít někoho v úniku, což se povedlo Miguelu Heidemannovi, ale nezůstal v něm až do cíle. Z balíku za trojicí nejlepších spurtoval na třetím místě Patryk Stosz. Začali jsme dobře," okomentoval první etapu Michael Kukrle.

422699859_1046424409777389_5826520064983762093_n (1).jpg

Michael Kukrle a Miguel Heidemann při rozjíždění před časovkou

Ve druhé etapě se to škublo, takže do cíle dorazila jako první necelá třicítka jezdců a tentokrát už Barbierovi prvenství neuniklo, čímž se ujal vedení v závodě. Ve spurtu se vypořádal s druhým v pořadí Niccoló Bonifaziem z Corratecu, taktéž novou tváří italského Pro týmu, který sem přišel z prvodivizního Intermarché-Wanty. V čase vítěze dojel i celý tým Felt-Felbermayr, bohužel s jedinou výjimkou: Patrykem Stoszem.

"Druhý den hodně foukalo, takže jsme chtěli být vepředu, kdyby to prasklo, což se také stalo. Vpředu jsme díky tomu, že jsme se točili na špici, zůstali všichni, jenže Patryk měl potom defekt, zpátky už se nedostal, byli jsme tudíž do koncovky bez sprintera. Ale závod jsme měli dobře rozjetý."

Třetí den byla na programu jedna ze dvou nejdůležitějších etap, časovka. Ovládli ji dva zástupci devo týmu UAE Emirates Gen Z, přičemž nejrychlejší byl ten, koho na podzim zkoušeli v prvním týmu, další skvělý Slovinec Gal Glivar. 21letý Glivar je mimořádně talentovaný, mj. loni vyhrál dva etapáky určené kategorii U23 Orlen Cup a Karpatské kurýry. Michael Kukrle dojel 6. a posunul se na průběžné 5.místo. Velmi dobře zajeli i jeho kolegové Miguel Heidemann (8.), posila z dánsko-lucemburského Leopardu, jakož i Hermann Pernsteiner (11.).

"Časovku jsme také objeli slušně a po dnu volna jsme šli do rozhodující etapy."

421865336_873846518077680_5485794861195210617_n - kopie.jpg

Po dnu volna tedy došlo na rozhodující lámání chleba v cílovém 6,3 km dlouhém stoupání o průměrném sklonu 8,4%! Vítěz Mario Aparicio ze španělského Pro týmu Burgos-BH, který ale měl časovou ztrátu z předešlého dne, byl o 25 sekund v cíli dříve než na 3. místě Heidemann a o 29 než 7. Pernsteiner. Pro Michaela tohle nebyl příhodný terén, takže opustil přední příčky. Glivar dokončil na 5. místě a uhájil o 20 sekund průběžné vedení před Heidemannem.

"Chtěli jsme se dostat do úniku, což byl úkol i pro mě, ale nepodařilo se. Soupeři hlavně z UAE Emirates Gen Z, kterým pomáhali lidi z dalších domácích týmů, nás nenechali. V závěrečném kopci to už bylo čistě o výkonu. Mysleli jsme, že to bude hlavně pro Hermanna, ale nakonec to vyjel dobře i Miguel, který má teď nízkou váhu a je ve formě. Posunul se na průběžné druhé místo, navíc Hermann byl čtvrtý, takže paráda."

Závěrečná etapa byla opět o spurtu početného pelotonu a podruhé slavil Pierre Barbiere. Před Patrykem Stoszem.

"Cílem bylo udržet pozice v celkovém pořadí a vytvořit podmínky pro Patryka do spurtu. Byli jsme dohodnuti, že ho vypustíme za Barbiera. To se podařilo. Barbiere byl ale o něco malinko rychlejší."

424852070_18336446386099163_8640819739058608314_n.jpg

Sečteno podtrženo: 2. a 4. místo v konečném pořadí, 2. a 3. místo v etapách. Na úvod sezóny v exotickém prostředí a proti přesile domácích jezdců velmi slušný výsledek. Mj. oceněný 54 UCI body.

"Sice se nepovedlo vyhrát etapu, což byl cíl vedení týmu, ale máme čtyři pěkné výsledky a všichni jsme spokojení," shrnul Michael náladu v týmu po skončení závodu.

"Co se týče mé role, hlídal jsem nástupy, kontroloval úniky a pomáhal našim klukům jak Patrykovi, tak oběma vrchařům dostat je na správné pozice. Prostředí mě zase moc nepřekvapilo, před dvěma lety jsem tu jel UAE Tour. Bylo super závodit takto brzo a v teple," uzavřel Michael Kukrle, jenž načal druhou sezónu v tomto rakouském ambiciózním týmu, který se s našimi konti týmy potká na přelomu února a března na závodech v Chorvatsku a Řecku.