V letošní sezóně vybojovali cyklisté Quick-Step Alpha Vinyl celkem 48 vítězství. V kádru měli tři čistokrevné sprintery. Fabio Jakobsen si z oněch 48 připsal 12 výher, Mark Cavendish 5, z toho jednu etapu Gira, a Ethan Vernon 3. Vernonovi je 22 let, Jakobsenovi 26, Cavendishovi 37. Tři sprinteři jsou tak akorát, jen Mark je už přeci jen trošku starší. Takže se v týmu už místo nenašlo.

Nahradil ho 30letý Tim Merlier. Má sice na kontě letos stejný počet vítězství, jako Mark, ale je perspektivnější. Pozici Jakobsena coby sprinterské jedničky týmu by ale ohrozit neměl. A Michael Mørkøv by měl mít i nadále o práci postaráno.

Se Štybarem a celkovým vítězem Evenepoelem při Baloise Belgium Tour 2021

"Fabio a já jsme spolu dosud moc nezávodili. Poslední čtyři roky jsme spolu obvykle závodili pár závodů ročně, ale neměli jsme souvislá období spolupráce,“ řekl Mørkøv pro Feltet.dk. "Řekl jsem týmu, že od příštího roku bych chtěl s Fabiem závodit ještě víc, a to i v menších závodech, abychom spolu mohli získat nějaké zkušenosti. A abychom pak z toho mohli těžit na největších závodech.“

Přičemž myslí především na Tour de France, kde – jak se předpokládá – se tým zaměří především na vítězné etapy právě přes Jakobsena.

Jakobsen se letos při své premiéře na Tour prosadil hned v první klasické etapě, ale tím to také skončilo. Na rozdíl třeba od Jaspera Philipsena (Deceuninck-Alpecin), který dokázal vyhrát etapy dvě a k tomu přidat ještě tři pódiová umístění.

S Jakobsenem při Tour de France 2022

Mørkøv, kterého letos tým vyslal na Giro i Tour, přiznal, že doufá, že on a Jakobsen – který často rád využívá závětří konkurenčních jezdců spíše než týmového vlaku – najdou podobné spojení, jaké se mu líbilo s Cavendishem (viz titulní snímek). "Myslím, že je to otázka přizpůsobení se z obou stran," řekl Mørkøv. "Nechci mu brát žádné jeho instinkty."

Volí vlastní cestu bez pomoci ostatních. A suverénně vyhrává. To mu nechci brát. Proto po něm nemíním chtít, aby mě stoprocentně vždy následoval, pokud mu bude fungovat něco jiného,“ řekl Mørkøv. "Ale je jasné, že budeme muset najít způsob, jak ze sebe oba dostat maximum."

Mørkøv, který má mj. zlato z olympiády v madisonu z roku 2020 a jenž má aktuálně podepsáno s týmem pouze do konce příštího roku, nehodlá ani ve svém „pokročilém“ věku věšet kolo na hřebík. "V žádném případě se nechystám končit svou kariéru," řekl. "Příští rok chci být tou nejlepší verzí sebe sama a jsem motivován se tím stát."

Olympijské zlato s Lasse Norman Hansenem