Mikel Iturria (Euskadi - Murias) předvedl na domácí půdě excelentní výkon. Byl členem skupiny se 14 závodníky, kterou peloton nechal usilovat o etapové vítězství. S Iturriou se do skupiny dostali Francois Bidard (AG2R La Mondiale), Jorge Arcas (Movistar), Gorka Izagirre (Astana), Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step), Lawson Craddock (EF Education First), Benjamin Thomas (Groupama - FDJ), Amanuel Ghebreigzabhier (Dimension Data), Ben O´Connor (Dimension Data), Matteo Fabbro (Katusha Alpecin), Alex Aranburu (Caja Rural - Seguros RGA), Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA) a nejlepší vrchař Angel Madrazo (Burgos - BH). 

Ve dvou velkých kopcích v druhé polovině etapy se začalo nastupovat. Ve stoupání Ispéguy ujeli Aranburu a Izagirre, ale byli dostiženi. Skupina se trhala i na další prémii Otxondo a vepředu zbylo sedm závodníků. Postupně se skupina opět sjela a 25 kilometrů před cílem se rozhodl sám zaútočit Mikel Iturria. 

Skupina za ním ho nebrala moc vážně a nechtěla příliš spolupracovat. Iturria si tak během deseti kilometrů vybudoval náskok 40 sekund. Jenže před ním bylo ještě několik malých stoupání a za ním se opět nastupovalo. 

Za jeho zády jela pětičlenná skupina s Craddockem, Bidardem, Lastrou, Ghebreigzabhierem a Howsonem. Už 7 kilometrů před cílem měli ztrátu jen 10 sekund, jenže nikdo nechtěl pracovat, všichni se hlídali navzájem a nastupovali si a poté opět zpomalili. Naopak Iturria jel stále velmi dobře a udržoval stabilní tempo. 

Na posledních 2 kilometrech měl už jen minimální náskok, přesto dokázal soupeře udržet za sebou a dojel si pro životní triumf. Pro druhé místo se ztrátou 6 sekund dospurtoval Jonathan Lastra, třetí skončil Craddock, čtvrtý Howson a pátý Bidard. 

Peloton dojel v klidu se ztrátou 18:35 a nic se v celkovém pořadí nezměnilo. Nadále vede Primož Roglič (Jumbo - Visma), který je lídrem i bodovací soutěže, v zeleném dresu nastoupí Nairo Quintana (Movistar). Miguel Angel Lopez (Astana) drží vedení v soutěži do 25 let. Angel Madrazo vyhrál v úniku jen první vrchařskou prémii 3. kategorie, ale dres nejlepšího vrchaře udržel.