O jeho přestupu jsme před časem informovali. Nyní tedy doplňujeme další podrobnosti k motivům jeho rozhodnutí a k tomu, zda se rozešel s týmem v dobrém či ve zlém.

Ukončit smlouvu předčasně není v cyklistice zrovna jev běžný. Ale senzaci nečekejme. K žádnému dramatu nedošlo. Alespoň podle slov dánského cyklisty.

"Nemůžu na Quick Step říci cokoli záporného. Proto je pro mnohé asi velkým překvapením, že končím smlouvu s jedním z nejlepších cyklistických týmů světa posledních let,“ sdělil 25letý Dán. "Cítím, že je to ten správný okamžik, abych zkusil něco nového. Sním o trochu volnější roli a o tom, že dostanu nějaké šance ve velkých závodech."

Quick Step by byl rád, kdyby Mikkel Honoré v týmu pokračoval, ale respektovali jeho rozhodnutí přestoupit. "Bylo tam pochopení a respekt. Znovu se ukazuje, jak dobrý tým to je."

Honoré je obzvláště vděčný za spolupráci s belgickým týmovým manažerem Patrickem Lefeverem. "Jsem neuvěřitelně vděčný za to, co mi dal a za mou kariéru. Byl první, kdo ve mě věřil. A nikdy na to nezapomenu," říká Mikkel Honoré, který také vyjádřil vděk svým spolujezdcům a ostatním zaměstnancům týmu. "Cítím, že člověk, kterým jsem dnes, jsem i díky nim. Nejsou to jen spolujezdci, jsou to také přátelé.“

Itzulia Basque Country 2021, 5. etapa

EF Education není ani zdaleka velký tým jako Quick Step. Na druhou stranu se Mikkel Honoré může těšit na větší svobodu. "Tím hlavním důvodem bylo, abych dostal víc vlastních šancí. Po čtyřech letech je někdy potřeba dostat jiný druh podnětu a poznat nějaké nové lidi a zkusit něco nového,“ řekl cyklista, který má na kontě zatím dvě profesionální vítězství z loňského roku, kdy vyhrál po etapě na Baskicku (2.UWT) a Coppi e Bartali (2.1) - viz titulní snímek.

"Je to menší tým s velkými ambicemi. Ale je tu také příběh. Jsou tu jezdci, kteří dosáhli opravdu dobrých výsledků. Cítím, že je to platforma, kde mohu podávat dobré výkony," říká.

Když mluví o vlastních šancích, myslí na jarní klasiky i na etapová vítězství na Grand Tours. „Ardeny, Tour of Flanders, Harelbeke. Na Grand Tours v podobě etapových vítězství. Mohl bych být takový vhodný typ na etapová vítězství. To je to, o čem sním."

V EF Education rozšiřuje počet dánských cyklistů. Kolegy mu budou Magnus Cort a Michael Valgren, který se ale kvůli předešlému vážnému zranění bude rozjíždět v development týmu.

Mikkel má podepsáno na tři roky.