Milan Vader je 26letý letošní nováček týmu Jumbo-Visma, kam přišel ze světa horských kol. Nedokončil Okolo Valencie, dojel 50. na Strade Bianche (viz titulní snímek) a pak byl součástí týmové sestavy na Okolo Baskicka. Měl však smůlu, v 5. etapě byl součástí pádu asi 15 jezdců a dopadl zcela nejhůře. Byl transportován do nemocnice, okamžitě operován, do krční tepny mu zavedli stenty, aby se zachoval průtok krve do mozku. Utrpěl také zlomeniny obratlů, zlomeninu klíční kosti a lopatky i nějaká vnitřní zranění. Poměrně dlouho byl držen v umělém spánku.

V rozhovoru pro nizozemský deník De Telegraf se v těchto dnech vyslovil ke své cyklistické budoucnosti: "Doufám, že letos budu moci znovu závodit, ale musíme počkat, jak se to vyvine. Když jsem po dvou týdnech v nemocnici nabyl vědomí, mojí poslední vzpomínkou byla časovka v den zahájení závodu. Ale po nějaké době jsem si dokázal vybavit i některé vzpomínky z dalších tří dnů před pádem. Z toho dne si však nepamatuju nic. Možná je to způsob, jakým se mozek chrání před tou vzpomínkou. Myslím, že mi to ale zároveň pomáhá s mou ambicí začít znovu závodit tak rychle, jak jen to půjde."

A pak se zamyslel nad způsobem rekonvalescence sportovců: „Zdá se, že sportovci jsou po něčem takovém velmi rychle na 90 % svého potenciálu. Posledních deset procent je ale nejobtížnějších a také nejobtížněji předvídatelných z hlediska délky trvání. To mi dodává optimismus, ale také si uvědomuji, že mohu být rád, že vůbec mohu znovu myslet na cyklistiku.“

Co se týče hodnocení dosavadních zkušeností z první profesionální sezóny silničáře a svých ambicí, řekl: „V prvních závodech to šlo opravdu dobře. Rychle jsem si našel své místo v pelotonu a také jsem se v týmu cítil jako doma. Ale moje cesta za poznáním ještě neskončila. Po španělských etapových závodech jsem měl jet Valonský šíp a klasiku Lutych-Bastogne-Lutych a pak bychom viděli, jaký by byl další program a kam až se chceme dopracovat. Ten okamžik tedy ještě nenastal a já si musím ještě chvíli počkat. Ale jsem velmi zvědavý, jak to dopadne, a toužím začít znovu jezdit na kole na nejvyšší úrovni.“

Vader se chce vrátit nejen na silnici, ale i na horská kola: „Pokud letos nebudu závodit, budu mít na začátku příštího roku nula bodů do olympijského žebříčku. To by byl docela problém, ale pokud by to nešlo jinak, nějaké náhradní řešení doufám najdeme."