Enrico Della Casa, prezident Union Européenne de Cyclisme k této události řekl: „Mistrovství Evropy v Anadii je bezpochyby jednou z nejdůležitějších aktivit naší konfederace, která je určena k propagaci a rozvoji cyklistiky mládeže. V Portugalsku, zemi, která náš sport vždy vítala a měla s ním úzké vazby, zažijeme velkou oslavou cyklistiky chlapců a dívek z celé Evropy. Satelitní centrum Světového cyklistického centra v Anadii je špičkové zařízení. Rád bych poděkoval Portugalské cyklistické federaci a jejímu prezidentovi Delminu Pereirovi, který se společně s čestným členem UCI Dr. Arturem Lopesem podíleli na jeho výstavbě a podporovali World Cycling Centre. Zvláštní poděkování patří městu Anadia, jeho starostovi Teresa Cardoso a místopředsedovi Rady José Sampaio, jakož i všem organizacím a orgánům, kteří tomuto projektu od začátku věřili a jenž v průběhu let prokázali svou organizační schopnost."

Co se týče silnice, ve čtvrtek 7. července se jedou časovky všech čtyř kategorií, tzn. juniorů a U23 dívek a chlapců. V pátek jsou na pořadu závody Mix týmů. V sobotu se pak uskuteční závody s hromadným startem juniorů a juniorek a o den později žen a mužů U23.

Jede se na okruhu s centrem v Anadii o délce 21 km. Juniorky si ho dají 4x, dívky U23 5x, junioři 6x a kluci U23 7x.

Na okruhu je jeden delší kopec, mezi 5. a 10. km bude nutno zdolat zhruba 140 výškových metrů. 2,5 km před cílem je ještě jedno nenáročné stoupání a i posledních 400 metrů vede do mírného kopce.

Podrobnosti k šampionátu lze nalézt zde.