Středobodemem oslav byl dokumentární film „40 let: od Reynolds po Movistar“. Tak dlouhou historii, jako tým vedený dnes Eusebio Unzuém, nemá žádný jiný současný World Tour tým. 

Nejblíže se pohybuje s třicetiletou historií tým Jumbo-Visma, který byl od poloviny 90. let známý pod názvem Rabobank ProTeam. Jen o rok mladší než  Movistar je projekt Gianny Savia, prokontinentální Androni Giocatolli. 

Pedro Delgado s Maurizio Fondriestem (v desu světového šampiona)

Dnešní Movistar vznikl v roce 1980 pod názvem Reynolds-Benotto. Společnost Reynolds se angažovala nejprve od roku 1974 v podpoře mládežnického a od roku 1977 amatérského týmu. Z tohoto podhoubí se posléze zrodil profesionální celek. Společnost Reynolds podporovala tým až do roku 1989, přičemž největší hvězdou této éry byl Pedro DELGADO, vítěz Tour de France z roku 1988 a dvojnásobný vítěz Vuelty.   

Poté se generálním partnerem stala španělská banka Banesto a vydržela s podporou plných 13 let. Se jménem této banky na dresu ovládl Miguel INDURAIN 5x Tour de France, 2x Giro a stal se jak světovým, tak olympijským šampionem v časovce. V druhé polovině 90. let převzal štafetu od Induraina Abraham Olano, vítěz Vuelty a mistr světa v časovce. 

Miguel Indurain

V roce 2004 převzala tým společnost Abarca Sports kterou vlastní José Miguel Echavarri a Eusebio Unzué a jako hlavní sponzor se etablovaly vlády Baleárských ostrovů, takže tým nesl označení Illes Balears. V druhém roce pod tímto sponzorem přichází do týmu Alejandro VALVERDE, vyhrává etapu na Tour de France a tým už nikdy neopustí. 

V roce 2006 se v názvu týmu objevuje nový hlavní partner, francouzská finanční společnost Caisse d'Epargne a sponzoruje tým až do roku 2010. V této éře se po diskvalifikaci Floyda Landise posunuje na první místo celkové klasifikace Tour de France Óscar Pereiro, Valverde vyhrává Vueltu, ovládá Lutych, což se mu posléze povede ještě 3x, i Valónský šíp, který vyhraje dosud celkem 5x, připíše si i San Sebastian. Španělskými šampiony se stávají Valverde, Joaquim Rodríguez, José Gutiérrez a 2x v časovce Louis León Sánchez. A to vyjmenovávám jen ta nejzářivější vítězství.

Alejandro Valverde

Rok 2010 je však také poznamenán dvouletou sankcí proti Alejandru Valverdemu, vzhledem k jeho účasti coby klienta dopingové sítě vedené Eufemianem Fuentesem v tzv. operaci Puerto.  

Od roku 2011 se už stal titulárním sponzorem Movistar, který deklaruje podporu až do roku 2022. Když pomineme dlouhou řadu vítězství v jednorázových i etapových závodech, mnoho titulů národních šampionů nejen Španělska, jakož i Valverdeho již vzpomínaná vítězství na nejvýznamnějších klasikách, pak vyzdvihneme především dres mistra světa Rui Costy z roku 2013, vítězství na Giru 2014 a Vueltě 2016 Naira QUINTANY, který v Movistaru prožil osm let, a konečně nejposlednější vítězství z velkých: letošní Giro Richarda Carapaze. 

Nairo Quintana

Movistar již dva roky provozuje také UCI ženský tým. Zmiňovaný více jak hodinu a půl trvající dokument připomíná všech 243 cyklistů a cyklistek, kteří prošli tímto španělským týmem s nejbohatší historií ze všech současných týmů první a druhé divize. 

I v roce 2020 bude největší hvězdou týmu Alejandro Valverde, z pohledu získaných UCI bodů také nejúspěšnější cyklista v celé historii týmu. Překonal už před nějakým časem Miguel Induraina a na kontě má pomalu trojnásobek bodů než třetí nejúspěšnější Nairo Quintana. Dnes 59 letý Pedro Delgado, který v týmu působil sedm let, si stále drží čtvrtou příčku. No a pátý je stále aktivní José Rojas, který má podepsáno až do roku 2021. 

Týmem nikdy neprošel žádný český závodník. Španělským týmem prošli René Andrle a Jan Hruška, ovšem konkurenčním O.N.C.E., které zaniklo v roce 2003. Připomeňme si nostalgicky, že Jan Hruška v roce 2000 v dresu Vitalicio Seguros, předchůdce O.N.C.E., vyhrál na Giru prolog a jako jediný český závodník si alespoň na den navlékl růžový dres. Svou formu pak potvrdil i vítězstvím v časovce v předposlední den závodu. 

Movistaru přejeme do další čtyřicítky hodně zdraví a úspěchů!