Závod tentokrát odstartuje předposlední zářijovou neděli, tedy 23. 9. a poprvé se pojede jako memoriál Jaroslava Harvánka, tedy na počest nedávno zesnulého dlouholetého prezidenta lovosické cyklistiky.

„Děda se zasloužil o značný rozvoj závodní cyklistiky v regionu. Před šedesáti lety stál u zrodu lovosického cykloklubu, čímž se postaral o značné konkurenční závodní prostředí i celou řadu skvělých závodů, včetně legendárního etapového podniku Závodu olympijských nadějí, kdy se do Lovosic sjížděly výběry mladých závodníků z celého světa. Bez něj bych sám k cyklistice jen těžko přičichnul. Bohužel děda nedávno odešel do cyklistického nebe, a proto jsme se na jeho počest rozhodli jet závod jako jeho memoriál. Děda si zaslouží, abychom na něj dál pamatovali,“ objasnil první novinku letošního ročníku Lukáš Harvánek, ředitel závodu MTB Tour České středohoří, když podotkl, že před startem proběhne vzpomínková minuta ticha.

Další změna, kterou pořadatelé tentokrát připravili, je zásadní úprava královské trasy. Zatímco v loňském roce museli elitní jezdci zvládnout pětasedmdesát kilometrů, letos už je nejdelší trať vypsána na rovných devadesát. Koncepce 4. ročníku závodu pro širokou veřejnost se ale nezměnila. Milovníci cyklistiky si mohou vybrat tradičně ze tří vypsaných tras. Hlavní závod měří 90 km, jeho kratší verze rovnou polovinu, tedy 45 km a pro nejmenší kolečkáře je přichystán Mini MTB maraton na osm kilometrů po Labské cyklostezce. „Jsme rádi, že si závod získal oblibu u širokého spektra jezdců všech výkonnostních skupin. Přijíždí k nám skuteční profíci, ale také naprostí amatéři, kteří se prostě jen chtějí svézt a cyklistikou bavit. Také to je naším hnacím motorem, abychom každý ročník připravili trochu jiný, lepší a především atraktivnější,“ pronesl další z pořadatelů Michal Volf.

Zásadní úpravou prošel právě hlavní maratonský závod, který bude také více přitažlivý pro diváky a doprovod. Loni pořadatelé připravili atraktivní střední trasu, která nabídla zejména nové trailové pasáže. Cyklisté si užili pozvolný start po Labské cyklostezce ale následně traily s atraktivními výhledy do Středohoří včetně  singltracku Radobýl. Tuto trasu dnes jezdci hlavního závodu absolvují dvakrát, takže i cyklisty čeká dvojí průjezd centrem Litoměřic. „Na trati se díky tomu zvýší počet občerstvovacích stanic. Loni jich bylo pět, letos hned osm. Do budoucna chystáme další úpravy a profilově ještě náročnější trať. Cílem letošních změn je vyzkoušet nový systém a připravit závoďáky na novou výzvu na Královské trase. Nyní bude možné se otestovat na devadesáti kilometrech na uživatelsky příjemnějším profilu,“ mrknul lišácky Harvánek, když tím nastínil plány do budoucna.

Na osvědčené osmikilometrové trase po Labské cyklostezce do Žernosek pojede dětský cyklomaraton. Oficiálním partnerem je město Litoměřice, takže i díky tomu opět bude v rámci akce na Mírovém náměstí probíhat celodenní doprovodný program.

Do závodu se může přihlásit každý buď na webu závodu (www.mtbtour.cz) anebo pak přímo na místě. Až do 16. září je ale prostřednictvím on-line formuláře startovné sníženo a navíc je pro prvních 100 závodníků připraven dárek v podobě sportovních ponožek. „Věříme, že před námi je další velmi atraktivní ročník, který si přijede užít celá řada milovníků cyklistiky,“ zve 23. září do centra Litoměřic Lukáš Harvánek, ředitel závodu MTB Tour České středohoří.