„Přípravy jsou v plném běhu, dolaďujeme detaily, aby všechno dopadlo co nejlépe,“ hlásí ředitel závodu Petr Novák. „Silnice po nepříliš těžké zimě vypadá slušně v rámci možností. Ten opravený kousek je samozřejmě lepší. S předpovědí počasí jsme opatrní, pořád se mění, čekáme,“ dodává.

Pojede se tedy na klasickém okruhu z Kraslic přes Stříbrnou a Bublavu znovu do Kraslic, 14,5 km celkem šestkrát. Tedy dohromady 87 km s převýšením 1410 metrů se třemi vrchařskými prémiemi a dvěma dalšími oceněnými průjezdy městem. „Ten okruh vypadá jednou v pohodě, ale potřetí už ho cítíte a počtvrté a dál ani nemluvím,“ usmívá se ďábelsky šéf. Však se závěrečnému asi 1,5 km dlouhému stoupání přezdívá Mur de Glasberg podle Mur de Huy na Valonském šípu! A ještě jedna jazyková vysvětlivka – název Kraslice nepochází od velikonočních vajec, ale od původního německého jména obce Graslitz, což se nám s tím Glasbergem nakonec pěkně rýmuje.

Velkou motivací se netají oba předchozí vítězové Michal Kollert a Petr Fiala, kteří posílili tým Integray L27 (dříve Xeelo) o Roberta Hulu, bývalého člena širší cyklokrosové špičky z Kolína, a Tomáše Gdulu, bratra chodeckého olympionika Lukáše, který také slušně závodí na kole. „Konečně očekávám jiný závod než jen proti velkým týmům ATT a Elkovu. Asi si to rozdáme s Lawi Stars (Brňák s Endlerem a spol., kteří ovládli Pekla severu, pozn. aut.) a možná i dalšími, těším se pořádnou cyklistiku. Trať je tady čistě na výkon, ukáže se, kdo jak je připravený,“ očekává Fiala. Vlastní týmovou strategii úplně neodhaluje. „Budeme spolupracovat, to je jasné, neurčujeme lídra. V průběhu se ukáže, máme instinkt.“ Předloni tu vyhrál ještě v dresu Dukly Praha, na start si dojel 40 km z Chebu, odkud pochází, a první okruh jel vinou technických potíží na kole s kadetskými převody. 

Fiala vítá i návrat závodu do vrchu, který jezdíval jako žáček, i když letos ho nestihne. „Pěkná časovka, pěkné prostředí,“ lituje neúčasti. Trať měří 2,7 km s převýšením 134 metrů, změřit síly na kratších distancích mohou i děti. Současný pořadatelský tým převzal po tříleté pauze 41letou tradici závodu od místní cyklistické party. Ideální time-plán na celý víkend!

„Hodně ubytování najdete na Bublavě 8 km daleko, spolupracuje s námi penzion U Pražáka,“ doporučuje ředitel Novák. „Přímo tady v Kraslicích pak penziony V horách a Krista. Tam bydlí skokani na lyžích, když jezdí na závody do sousedního německého Klingenthalu,“ dodává. Že by tedy přizval (příště) i Primože Rogliče? Přihlášky online jsou prodlouženy do půlnoci ze čtvrtku na pátek. Pokud byste rozhodli na poslední chvíli, půjde to i na místě těsně před startem.

Průběžné pořadí RoadRace 2024 po 3 závodech 

Muži: 1. Brňák (Lawi Stars) 300, 2. Vencl 280, 3. Endler (Lawi Stars) 260, 4. Rozehnal (Rexonix/Kovo Praha) 257, 5. Šrajer (ML Tuning Varnsdorf) 240. Ženy: 1. Milec Jiřincová (TFD) 374, 2. Jiroutková (Lawi Junior) 226, 3. Jeřábková (Brilon) 219.