Ještě po svém vítězství v 6. etapě Vuelty si nemyslel, že by mohl jet o celkové pořadí, ale vývoj dalších etap ukázal, že rodák z Duranga v Coloradu má výkonnost na celkové vítězství. Zvládl obávanou časovku, skvěle si vedl také v etapě s cílem na Tourmaletu a v druhém týdnu Vuelty navýšil vedení na 1:37 před týmovým kolegou Primožem Rogličem. Vše mu hraje do karet, za sebou má dva kolegy a soupeři nevypadají příliš nebezpečně. Navíc se mu podařilo odbourat stres, který mu dříve bránil jezdit o celkové pořadí. 

Když jsem jediný lídr, přináší mi to... Nechci říkat stres, ale nepotřebuji mít podporu celého týmu. Nechci splácet práci celého týmu. Raději jsem ve stínu. V tomhle týmu si můžu dělat své věci ze závětří, vysvětluje Kuss na tiskové konferenci ve druhém volném dnu, že vlastně není pravým lídrem. Už několik let patří k nejlepším vrchařům světa, ale celkové pořadí etapového závodu vyhrál jen jednou, před pěti lety byl nejlepší na Kolem Utahu. Všechna jeho další vítězství byla jen doplňkem k hlavnímu závazku, práci domestika do hor.  

Proto je pro něj jeho současná role úplně nová. Na minulý týden mám krásné vzpomínky a má za sebou nové zážitky a na následující týden bych se těšil tak jako tak, říká o třetím a rozhodujícím týdnu Vuelty. Miluji stoupání, která nás čekají v v Asturii a Kantábrii. To jsou moje oblíbené kopce, strmé výjezdy. Cítím se dobře a těším se na to.

Nejvíce se očekává od dojezdu na obávané Angliru, jedno z nejtěžších stoupání v Evropě. Při poslední návštěvě v roce 2020 jsem tam měl skvělou formu, vzpomíná Kuss. Výjezd jsem si užíval a dokázal jsem pomoct Primožovi. Takže pojedu s dobrými vzpomínkami, ale člověk musí mít i dobré nohy, zůstává při zemi. A nepůjde jen o Angliru. Osmnáctá etapa je záludná, dvacátá etapa je taková skoro klasika. Takový závod se těžko kontroluje. Může to být nepředvídatelné, ale rozhodnou nohy.

Podle Kusse stále jedou na celkové vítězství všichni tři lídři Jumbo-Visma. Vedení stále nerozhodlo o hierarchii, protože soupeři je k tomu netlačí. Enric Mas a Juan Ayuso se nezdají dost silní, aby mohli teoreticky ohrozit všechny tři lídry Jumba. Kuss chce vyhrát, ale když to bude nutné, pomůže kolegům. Chceme situaci udržet tak, jak je, ale ve sportu nemůžeme čekat žádné dárky. Nesmíme ztratit ze zřetele širší souvislosti, chceme tuto Vueltu vyhrát s jedním z nás. Musíme k sobě být upřímní a říct si, kdo se cítí nejlépe a kdo může vyhrát?

Kuss je v nejlepší pozici, má docela výrazný náskok a pokud se v některé etapě nezlomí, Roglič s Vingegaardem nejspíš nebudou mít důvod a příležitost na něj útočit. Dobře se známe a je fajn, že mi to ostatní kluci přejí a věří mi. Ale i oni chtějí vyhrát, dodává a také říká, že vyhrát Vueltu by byl splněný sen, protože Španělsko je pro něj důležitá země, během sezóny žije v Andoře. S tímto závodem se ztotožňuji nejvíce. S diváky, se silnicemi. Vuelta byla moje první Grand Tour a mám k ní zvláštní pouto, větší než k jiným závodům.