Ovšem chyběl nejen Van der Poel i Pidcock, ale i třeba Sweeck, také dvě z velké čtyřky žen Pieterse a Brand. Zato se ukázal teprve podruhé v sezoně Zdeněk Štybar (22., -3:22) a dokonce poprvé za hranicemi Šimon Vaníček (56., -7:46).

Kristýna Zemanová vyrazila v obytném vozu s rodiči až na povánoční turné, měla by stihnout ještě Loenhout (29.) a světový pohár v Hulstu (30.). „Konečně se mi povedl i start, rozjela jsem to pak víc v klidu,“ vykládala spokojeně. „Pohybovala jsem se vepředu, pak nám cukly dvě nejlepší a chvíli jsem jela s Van Heijden. Ale zůstaly jsme pak skoro celý závod ve třech (s Cant a Worst). Holky  nechtěly moc tahat, já zase nechtěla, aby nás dojela Schreiber, takže tempo bylo nevyrovnané. V závěru nás Cant zkušeně odbrzdila,“ komentovala vývoj na trati. Páté místo jako nejlepší závodnice do 23 let to se cení!

Nejlepší česká cyklokrosařka pak vysvětlila volbu programu. „Cítila jsem se dnes opravdu dobře, takže snad to jde správně. Potřebovala jsem trošku zvolnit a pověnovat se tréninku. Od září jsem každý víkend závodila. Teď jsem absolvovala pestřejší tréninkovou skladbu a snad se to vyplatilo. Trošku mě sice mrzí celkové pořadí světáku, je to lákavé, co se týká pořadí i prémií. Měla jsem ale tenhle program a chtěla ho dodržet za každou cenu. Dělám postupné kroky, do příští sezony vím, že to je možné závodit s nejlepšími ještě častěji. Letos to ještě priorita nebyla,“ dodala stále teprve 20letá závodnice.

O vítězství svedly dlouhou, urputnou a napínavou bitva Fem van Empel (Jumbo/Visma) s Ceylin del Carmen Alvarado (Alpcin/Deceuninck). Van Empel už vypadala svěžeji než včera, kdy přerušila sérii výher, ale v nejtěžším sjezdu v polovině závodu ošklivě spadla a chvíli zůstala ležet na zádech. Jestliže včera říkala, že jí natlučené koleno už nebolí, tak to už zase neplatí. Téměř celý okruh trvalo, než se vrátila k soupeřce. Šla znovu před ní, ale do cílového spurtu vyrážela z druhé pozice. Stačilo pár záběrů a rozhodla.

„Zajela jsem předním kolem do rýhy a dopadla na koleno. Pomyslela jsem si, to bude zlé, naštěstí jsem mohla pokračovat. Naštěstí jsem nenechala Ceylin tolik prostoru, ale nepodařilo se mi před ní dostat před vjezdem na asfalt. Mohl to být hazard, ale vyšlo to. Jsem ráda, že jsem tu vyhrála,“ hodnotila úřadující mistryně světa, která proměnila 12 ze 13 startů sezóny ve vítězství.

Třetí dojela ještě Inge van der Heijden, čtvrtá zlepšující se bývalá trojnásobná mistryně světa Sanne Cant (obě Crelan/Corendon). Za Zemanovou zůstala i Annemarie Worst (Cyclocross Reds 777), dosavadní vedoucí žena Superprestige, nebo Marie Schreiber (SD Worx), její velká soupeřka v kategorii do 23 let. Barbora Jeřábková skončila devatenáctá (-5:10) s drsným pádem v předposledním okruhu ve stejném místě, které „dostalo“ Van Empel. Kateřina Hladíková byla 33. a Tereza Vaníčková (všechny Brilon) 44. V téměř stočlenném poli se objevila i Tereza Tvarůžková a 17letá Anna Panušová.

Van Aert zůstával delší dobu v čelní skupince, vedené Jorisem Nieuwenhuisem (Baloise/Trek), odjel lehce až na konci šestého kola. Za zády mu zůstal jen Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen). V nájezdu do posledního kola ho pustil před sebe, aby si vydechl. „Po těžkém dni v Gavere jsem se nikam nehnal a čekal na svůj okamžik,“ řekl. „Zpočátku jsem měl problémy s polohou, ale posledních patnáct minut jsem cítil, že se to obrací v můj prospěch. Dodalo mi to sebevědomí, věci jdou správným směrem,“ komentoval pak jasně rozhodnutý závěr. K dalšímu střetu s Van der Poelem by mělo dojít na světovém poháru 30. prosince v Hulstu. „Jsem velmi spokojený, i když jsem neměl na Woutovo zrychlení odpověď,“ dodal Iserbyt, který stále plní plán ovládnout všechny tři hlavní seriály.

Superprestige pokračuje zítra v Diegemu a končí týden po mistrovství světa, 10. 2. v Middelkerke.

Průběžné pořadí Superprestige po 6 z 8 závodů

Muži: 1. Iserbyt 86, 2. Nieuwenhuis 81, 3. Vandeputte 61, 4. Kuhn 45, 5. Mason 40, 6. Sweeck 39,… 17. Van Aert 15.

Ženy: 1. Worst 74, 2. Alvarado 73, 3. Van Alphen 66, 4. Van der Heijden 61, 5. Riberoille 50, 6. Cant 49,… 8. Van Empel 45,… 17. Zemanová 13.