Dnešní etapa měla rozhodnout o konečném pořadí. Startovalo se do kopce průměrných parametrů. Po 15 km se najelo na okruh, který si dali závodníci 2,5x a jenž obsahoval tři stoupání, přičemž nejnáročnější (6,6 km, 3,5%), které absolvovali 2x, bylo zároveň vrchařskou prémií 3. kategorie. To vše byl jen předkrm.

13,5 km před cílem se z okruhu najelo do cílového stoupání Montagne de Lure o průměrném sklonu 6,5% a maximech okolo 8%. I proto byl pasován do role hlavního kandidáta celkového vítězství Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), jemuž měli být největšími soupeři Pierre Latour (TotalEnergies) či Julian Alaphilippe (Quick-Step).

Jako obvykle se nejprve realizoval denní únik. Ocitlo se v něm 5 lidí. Z World týmů to byli Luke Rowe z Ineosu a Romain Combaud z DSM. Byl v něm ale i Alexis Gougeard (B&B Hotels), který byl včera dojet pouhé 2 km před cílem a jenž v průběhu úniku nasbíral nějaké body do vrchařské soutěže, což byla pravděpodobně i jeho největší dnešní motivace. S ohledem na přetěžký závěr jim peloton dovolil značný náskok. Ve sjezdu z první VP, kterou Gougeard vyhrál, měli k dobru přes 7 min. Pak už bylo potřeba začít náskok korigovat.

Na sjíždění vyslalo člověka i Groupama-FDJ, které nejspíš věřilo ve schopnosti Michaela Storera, letošní posily z DSM a vítěze dvou etap a vrchařské soutěže na loňské Vueltě. Pracovali však i vybraní muži Arkéa a Trek-Segafredo, kolem čela balíku se pohybovalo několik borců AG2R. Na vrcholu druhé VP, kde kolegové z úniku nedělali žádné potíže Gougeardovi, činil odstup stále ještě 4:30 minuty. Ale byl to Gougerad, kdo první 25 km před cílem ze skupiny uprchlíků, která měla v té době náskok 2:40 min., vypadl. A když byl o 6 km dál dojet hlavní skupinou, na jejímž čele už byli srovnání čtyři jezdci TotalEnergies. Na úpatí cílového kopce měli uprchlíci ještě minutu. 

Pak to začalo. Čelní skupinka se díky Cambaudovi, kterému zprvu stačil jen 23letý Debeaumarché (St Michel-Auber93), roztrhala a hlavní pole se začalo drobit. Několik úvodních kilometrů odtáhl na čele Bruno Armirail (Groupama-FDJ). Teprve 6,5 km před cílem si slezl ze špice, kde ho vystřídal pomocník z TotalEnergies, po něm se tempa chopil Varveake (Quick-Step), který 5 km před cílem dojel Cambauda.  

O půl km dál nastoupil Quintana a to už šlo opravdu do tuhého. Doskočit ke Quintanovi dokázal jen Alaphilippe. Za nimi se utvořila dvojice Sosa (Movistar) a Gebreigzabhier (Trek-Segafredo). 3 km před cílem se Quintana zbavil i Alaphilippa, kterého si dojel Sosa, aby mu o kus výš ujel. Quintana musel jet, jelikož na Alaphilippa, jenž se následně propadl do stíhací 6členné skupiny, kde byli tři borci Treku a také jeho kolega Van Wilder, před etapou ztrácel 30 vteřin. Van Wilder následně zkoušel stlačit náskok Quintany pod hranici, která by Alaphilippovi stačila, ale nebylo to nic platné.

Quintana exceloval!