206 km s 2,5 tisíci výškovými metry. Brzo po startu útočil Matúš Štoček, ale nikdo se k němu nepřidal, takže jeho akce vydržela jen několik kilometrů. Pak se vytvořil tříčlenný denní únik, který se v závěru jeho existence rozpadl na prvočinitele a ten, co v dresu devo týmu Decathlonu vydržel nejdéle, byl dostižen 30 km před cílem a to nejprve Alexisem Guerinem, který deset kilometrů předtím odjel z hlavní skupiny.

Tenhle 31letý Francouz má za sebou i tři roky v ProTeams, nejprve DELKO a poté Bingoal. Pro letošek přestoupil do belgického Philippe Wagner/Bazin, který i díky němu významně posílil, když na sezónní soupisce vyměnil 13 ze 16 lidí! K největším úspěchům Guerina patří vítězství na Oberösterreich Rundfahrt (2.2) z roku 2021 i vítězné etapy na jedničkových Sibiu Tour (2021), Sazka Tour (2022) a Settimana Internazionale Coppi e Bartali (2023). Po dnešku šel v Bretani do žlutého.

662bba6732f1f.jpg

Abychom detailněji poznali, jak se vyvíjela etapa a zvláště její závěr, dejme slovo samotnému Šimonu Vaníčkovi: 

"Od začátku se závodilo. Teprve když se vytvořil únik, tak se to uklidnilo a jelo se tempo až na závěrečné okruhy zhruba 45 km před cílem. Od té chvíle se zase začalo závodit a bylo to hodně náročné hlavně kvůli kopci, který na okruhu byl. Cíl byl umístěn po hodně technickém sjezdu se spoustou zatáček. Mně se podařilo udělat slušnou pozici do sprintu, díky které z toho bylo 10. místo. Dojezd to byl hodně rychlý, ani nestačily převody. Desáté místo sice není špatné, ale vzhledem k tomu, že se mi jelo ke konci docela dobře, trochu mě mrzí, že z toho nebylo lepší umístění. Každopádně možností je tady ještě dost."

A Jarda Friede? "Závěrečný okruh se jel pětkrát a byl náročný těžkým kopcem a technickým rychlým sjezdem do cíle. Jelo se tam pětasedmdesátkou na lokty, Šimon využil svou průpravu z cyklokrosu a poslal to tam. Za mě v téhle konkurenci dobrý výsledek, byla to totální férovka, polovina balíku chytla menší či větší ztrátu."

IMG-20240426-WA0002.jpg

Nad desátým místem by mohl někdo ohrnout nos. Pokud se ale podíváme do výsledkové listiny detailněji, tak před Šimonem dojeli jen dva lidi včetně vítěze mimo development týmy. A až za ním nejlepší z devo týmů Visma-Lease a Bike, Soudal-Quick Step, Uno-X či Astany. A desítka se vždycky počítá. Samozřejmě čím blíže k pódiu, tím lépe. Jak naznačil Šimon, pokusů bude ještě pět.

ATT stále patří mezi 16 z 25 týmů, které v obou etapách měly v první skupině minimálně tři lidi, takže na průběžném 10. místě má totožný čas jako první Arkéa-B&B Hotels Continentale.