Italský tým nemohl nominovat svého lídra Nicolase Tivaniho a v sestavě se uvolnilo místo. Nakonec se tedy překvapivě dostalo i na mladého českého cyklistu, který doplní zkušené krajany Josefa Černého a Jan Hirta. Nominace probíhala dost zajímavým způsobem, protože ze začátku jsem nebyl vybraný z důvodu, že tým chtěl jezdit do úniků v rovinatých etapách, což nikdo moc nepochopil, protože rovinaté etapy jsou na Giru asi jenom tři, popisuje Vacek průběh nominace v tiskové zprávě. Definitivně se tým rozhodl v úterý večer. Rychle jsem si zabalil věci a hledal letecký spoj do Itálie. Ještě ve středu ráno jsem dodělával kolo a potom mě přítelkyně odvezla do Německa na letiště, odkud jsem letěl do Pescary. Ve středu odpoledne jsem dorazil do dějiště závodu. Bylo to na poslední chvíli, ale jsem samozřejmě rád, že pojedu.

Čekám, že to bude obrovský závod. Nikdy jsem třítýdenní Grand Tour závod nejel, pokračuje cyklista, který už má za sebou jednu sezónu na úrovni WorldTour, ale v týmu Qhubeka Assos se na Grand Tours nedostal. Není to jen o samotném závodu, je tady spousta věcí okolo, čím se závod liší od ostatních. Je tady tolik prezentací, dopingových kontrol před závodem, před etapou, po etapě, prohlídky, tiskové konference a tak dále. Není to jenom o závodě, vše je pro mě dost nové. Uvidíme, jak se s tím poperu. Každopádně jsem tady rád a čekám, že to bude velké.

Vacek absolvoval etapový závod Tour of the Alps, který jako jediný z celého Corratecu dokončil. V horském závodě nezaznamenal žádný lepší výsledek, ale ukázal, že formu nemá špatnou a Giro by mohl zvládnout. Sám se cítí dobře: Zdravotně jsem na tom dobře. Mám lehčí alergii na seno a tak dále, ale ve fyzickém výkonu by mě to omezovat nemělo. Myslím si, že jsem na tom fyzicky dobře. Po Tour of the Alps jsem trochu ubral v tréninku. Nebylo to úplně ideální, protože jsem nevěděl, jestli Giro pojedu. Rozhodnutí nebylo na mě, takže jsem čekal… Na druhou stranu ale věřím, že se postupně během tří týdnů rozjedu a poznám nové fyzické a mentální možnosti. Uvidíme, jestli se dostanu do posledního týdne, ale věřím si. 

Italské silnice pro něj rozhodně nebudou nové. V Itálli působil už v juniorech a působil zde i v kategorii U23. Nejvíc se asi těším na etapu v Bergamu, protože to je moje srdcová záležitost. Je to těžká etapa, mohl by tam odjet únik. Cíl je v Bergamu, kde jsem strávil významnou část kariéry a života. Těším se taky na časovku do vrchu, která je v plánu předposlední den a potom samozřejmě na Řím.

Pokud se až do věčného města dostane. Pokud dojedu do konce, tak budu určitě spokojený. Kdybych se dostal do nějakého úniku, nebo zkusil zabojovat o etapu, tak to bude obrovský bonus. Pro mě bude ale obrovský úspěch, pokud Giro dojedu až do Říma. Všechno co bude do plusu, bude navíc. Každá dobrá etapa je Giru vidět desetkrát více než na jiných závodech. Člověk má velkou motivaci a jeho kariéra může na závodě Grand Tour získat nový náboj. Největší závody na světě jsou závody možností a člověk se nesmí bát využít příležitost.

Může mě během tří týdnů potkat cokoliv. Nemoci, pády a všechno co k cyklistice patří. Snažím se ale myslet pozitivně a nemyslím na špatné věci, spíše se těším se na nové výzvy, dodává.