Zkušení pořadatelé z Agentura Cyklistika připravili hezké mistrovství České a Slovenské republiky náročném terénu, což platilo jak pro časovku jednotlivců, tak pro silniční závod.

Republikový šampionát byl zahájen čtvrteční časovkou jednotlivců v obci Kovářov. TUFO PARDUS Prostějov nasadil své jezdce do kategorií juniorů a juniorek. V prořídlém startovním poli juniorek obsadila Eliška Grulichová 5. místo a Patricie Müllerová dojela hned za ní na místě 6. Vítězkou se stala velkým rozdílem Eliška Kvasničková ze SportRaces Cycling Team, která druhé závodnici nadělila téměř minutu a půl.

Patricie Müllerová

Mezi juniory se nejlepší prostějováci seřadili na 14.-16. místě v pořadí Matyáš Koblížek (na titulním snímku), Ondřej Procházka a Martin Rafaj. Potěšující pro prostějovské bylo vítězství Pavla Nováka, který ještě do loňska oblékal modrožlutý dres a pro letošek září v barvách italského týmu Ciclistika Trevigliese.

Víkend již patřil silničním závodům. Jako první se na náročný okruh v okolí Mladé Vožice vydali juniorky. Vítězství si zde pro sebe vybojovala Julia Kopecky z belgického týmu CC Pave76. Prostějovská Eliška Grulichová obsadila obsadila 7. příčku a Patricie Müllerová závod dokončila na 9. pozici.

Závod juniorů nabídl hezkou cyklistickou podívanou, ve které si velmi dobře a aktivně vedli i prostějovští. Po celý závod se z prostějovských pohybovali ve předu Matyáš Koblížek, Ondřej Pokorný a David Karásek. V závěrečné bitvě si nejlépe počínal Matyáš Koblížek, který projel cílovou páskou na velmi dobrém 6. místě. Solidní výsledek si připsal také Ondřej Pokorný 12. místem a David Karásek 18. místem.

Většina našich závodníků nejsou zrovna excelentní vrchaři. Výsledek tak hodnotím spíše pozitivně. Kluci odevzdali maximum. Snad jen v časovce jsem čekal od některých závodníků trochu více,“ hodnotí vystoupení svých juniorských svěřenců trenér Martin Cetkovský

V neděli program společného československého mistrovství vrcholil závodem mužů, za účasti například Jana Hirta a Petra Sagana. Na startu se pochopitelně sešla také kompletní domácí špička. Prostějovští nejvíce spoléhali na Richarda Holce a Pavla Grubera. Bohužel oba se potýkali se zdravotními problémy a ze závodu velmi brzy odstoupili. Téměř 200 km závod nakonec dokončila přibližně třetina startujících, mezi kterými byl prostějovský Radek Vlček. V cíli Radku Včkovi, který závodí v dospělé kategorii teprve prvním rokem, patřila 29. příčka, což je pro něj povzbudivý výsledek.

Závod nemůžu hodnotit moc pozitivně. Pochvalu si zaslouží pouze výkon Radka Vlčka, který letošní velmi náročný mistrovský závod dokončil. Ostatní zůstali i za střízlivým očekáváním. V červenci nás čeká hodně dnů v závodech UCI a já věřím, že budeme úspěšnější a na nepovedený mistrák rychle zapomeneme. Nicméně i pro mě přinesl mistrák velkou emoci a radost. Fantastickým výkonem si pro titul domácího šampiona přijel Matěj Zahálka (pozn. Elkov Kasper), který první čtyři roky své dospělé kariéry oblékal náš dres. Matěj je super kluk a moc jsem mu vítězství přál!“ Vrací se k MČR sportovní ředitel Michal Mráček.

Wojciech Pszczolarski

Je nutné ovšem zmínit také polský národní šampionát, který se konal ve stejném termínu jako ten český. Jedním z hrdinů závodu se stal internacionál TUFO PARDUS Prostějov Wojciech Pszczolarski. Pszczolarski se vydal do úniku od startu 225 km dlouhého závodu, nejprve v osmičlenné a následně tříčlenné skupině. V úniku setrval až do posledního okruhu, ale vedro a maximální výkon, bez podpory týmového zabezpečení si vybralo svoji daň v podobě křečí. Wojciech sice závod dokončil, ale vidina mimořádně cenné medaile se mu rozplynula. I tak si svým výkonem zasloužil respekt a zájem polských cyklistických médií.