Kolem Katalánska je velmi tradičním podnikem, jedním z nejstarších závodů v cyklistickém kalendáři. Letos závod pořádá a propaguje společnost ASO. Snad se díky tomu zlepší mnohdy amatérské a nekvalitní televizní přenosy. Charakter závodu se ale nemění. Pořád se bude rozhodovat v horách.

1. etapa Calella - Calella (164 km)

Už úvodní etapa zavede peloton do kopců. Pro sprintery je etapa příliš těžká, ale mezi hlavními favority by se rozdíly vytvořit neměly.  


2. etapa Mataró - Sant Feliu de Guixols (179,6 km)

Etapa možná bude vhodná pro sprintery, ale ve Španělsku nikdy nevíte, zda ve skutečnosti nebude etapa o něco těžší. Den pro uprchlíky? 


3. etapa Sant Feliu de Guixols - Vallter 2000 (179 km)

Královská etapa závodu s cílem na vrcholu stoupání Vallter 2000. To je nejtěžším kopcem celého závodu. Měří přes 16 kilometrů a v průměru má 6,2 %. Den pro nejlepší vrchaře. 


4. etapa Llanars - La Molina (150,3 km)

Tradiční dojezd na La Molinu. Stoupání není příliš těžké, ale etapa je vhodná k agresivnímu stylu závodění. Čtyři velká stoupání se pořádně zakousnou cyklistům do nohou. 


5. etapa Puigcerdà - Sant Cugat (188,1 km)

Etapa pro sprintery, nebo pro uprchlíky? 


6. etapa Valls - Vilaseca (174,3 km)

Další etapa, která může skončit hromadným dojezdem. 


 

7. etapa Barcelona - Barcelona (143,1 km)

Závěrečná etapa v Barceloně je vždy skvělou podívanou, ale klasikářský profil okruhu se stoupáním na Montjuic většinou nezasáhne do konečných výsledků. Větší rozdíly mezi favority neočekáváme.  


Favorité 

Favorizovaných cyklistů startuje celá řada. Poslední dva ročníky vyhrál Alejandro Valverde, ale hlavním favoritem letos není. Jeho forma není tak dobrá, jako byla v předchozích letech a konkurence je mnohem větší. Problém bude i výjezd na Vallter 2000 v konkurenci ryzích vrchařů. Zdá se být i o něco pomalejší, posbírá bonifikační vteřiny v etapách? I ty by mohly být důležité.

Movistar vzal i Naira Quintanu, který byl dost silný už na Paříž - Nice. Ve stoupání na Vallter 2000 se ukáže, zda dokáže konkurovat především svým krajanům z Kolumbie. Movistar má na papíře extrémně silný tým. Quintanovi a Valverdemu by měli pomáhat především Richard Carapaz a Marc Soler. 

Jenže extrémně silné sestavy mají i další týmy. Například Sky přivezl Chrise Frooma, Egana Bernala a Ivana Sosu. Bernal, vítěz Paříž - Nice, bude hlavním lídrem, protože Froome zatím hledá formu a vše směřuje až na Tour de France. Bernal je největším favoritem závodu, ve Francii byl v kopcích excelentní, klidný a má vynikající podporu. Už loni byl blízko vítězství, byl největším soupeřem Alejandra Valverdeho, ale spadl v poslední etapě a vzdal. 

Mitchelton - Scott chce vyhrát a proto jsou na startu oba bratři Yatesovi. Lídrem bude Adam, druhý muž Tirreno - Adriatico. Adam si hodně věří, na Tirrenu byl blízko vítězství, ale trať v Katalánsku, bez časovky, mu sedí víc. Je zde však i větší konkurence. Simon ladí formu na italské Giro a nechce se stresovat snahou uspět v celkovém pořadí. Jako domestik by mohl být rozhodující silou ve prospěch Mitcheltonu. A útočit bude i na etapy.  

Astana letos září na každém etapovém závodě. Lídrem bude Miguel Angel Lopez, který byl blízko vítězství na Col de Turini a je rozhodně v dobré kondici. Bude stačit na Movistar, Sky a Mitchelton? To se uvidí až na trati. Pomáhat mu bude stále se zlepšující Pello Bilbao, silný je i Merhawi Kudus. 

Na startu jsou dva francouzští vrchaři Thibaut Pinot a Romain Bardet. Druhý jmenovaný byl úplně neviditelný na Paříž - Nice, zkusil také Milán - Sanremo, ale ani tam neuspěl. Poslední dobou se zdá, že mu trochu ujíždí vlak. Pinot je na tom o něco lépe. Má za sebou páté místo na klasikářském Tirrenu a už letos dvakrát vyhrál na Tour du Haut Var. Patří k favoritům. 

Závodit budou dva bývalí vítězové, Richie Porte a Dan Martin. Porte se stále dostává do formy po nemoci, ale na nejlepší nejspíš stačit nebude. Martin je v Katalánsku jako doma,  místní silnice velmi dobře zná a rád zde závodí. Celkové vítězství je nepravděpodobné, ale etapový triumf je možný.

Mezi černé koně závodu musíme zařadit Enrica Mase, lídra Deceuninck - Quick-Step a Stevena Kruijswijka, lídra Jumbo - Visma. Po dlouhé pauze se k závodům vrací Michael Woods. Bude stačit na rozzávoděné soupeře? Startují také Rafal Majka, Wilco Kelderman, Ilnur Zakarin, Jesus Herrada, Guillaume Martin a dva čeští závodníci Josef Černý a Petr Vakoč. 

Na hromadné dojezdy se chystají Alvaro Hodeg, André Greipel, Daryl Impey, Hugo Hofstetter a Ryan Gibbons.

Závod začíná v pondělí a můžete ho sledovat v přímých přenosech na Eurosportu. 

Favorité Kolem Katalánska:

∗∗∗∗∗ Egan Bernal 

∗∗∗∗ Adam Yates

∗∗∗ Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez

∗∗ Thibaut Pinot, Enric Mas

∗ Steven Kruijswijk, Dan Martin, Romain Bardet 

Foto Sirotti