Ve včerejší třetí etapě se poprvé mohli prosadit kandidáti celkového pořadí. Nejsilnější se ukázal v den svých 25. narozenin Sergio Higuita z týmu Bora-hansgrohe.

Moc hezké vítězství a skvělý dárek k narozeninám! Poslední stoupání bylo velmi těžké a super strmé. V Kolumbii trénuji na podobných stoupáních a takové výstupy mi docela vyhovují. Když jsem začal s výstupem, ujistil jsem se, že šetřím trochu energie na posledních 200 metrů, abych mohl mít na konci ještě ten kop, který jsem potřeboval. Čekal jsem až do 200 m před cílem, odkud jsem zahájil sprint. Musím poděkovat týmu za jejich dnešní úžasnou podporu, dobře mě chránili a já jsem jim za to velmi vděčný," uvedl na týmových stránkách tento kolumbijský vrchař.

Sportovní ředitel týmu a bývalý skvělý cyklista Enrico Gasparotto dodal: "Byla to převážně rovinatá etapa, která byla zakončena sérií závěrečných stoupání. Chtěli jsme před těmito výstupy přivést naše vrchaře Sergia a Giovanniho (Aleotti) do dobré pozice. Věděli jsme, že Sergio by mohl mít dobrou šanci v závěrečném prudkém stoupání. Proto jsme převzali odpovědnost za řízení závodu. Tým ukázal velké odhodlání a nakonec se to vyplatilo. Ve finále měl Sergio vše pod kontrolou a ukázal, že je bezpochyby nejsilnější. S dnešním výkonem týmu jsme velmi spokojeni.“ 

Do dnešní etapy nenastoupil kompletní tým Alpecin-Deceuninck. Na vině byl Covid-19. Pět členů doprovodu - na rozdíl od všech jezdců - mělo pozitivní test. 

Na pořadu byla profilově nejnáročnější etapa letošního ročníku. Na 179 km dlouhé cestě z Leska do Sanoku čekalo 2600 výškových metrů a rovin minimálně. Z vrcholu posledního kopce zbývalo do cíle ještě necelých 20 km převážně ve sjezdu. Na závěrečných 3,5 km byly dva 500 metrové nepříliš výrazné výstupy, z toho druhý byl zároveň cílový.

Bezprostředně po startu se rozhořel boj o účast v úniku. Teprve po 30 km se podařil. Byli v něm Nans Peters (AG2R), Kamil Malecki (Lotto-Soudal), Rui Oliveira (UAE), Anders Skaarseth (Uno-X) a Mads Würtz Schmidt (Israel), který byl z této pětice nejlépe postaveným mužem v průběžném pořadí, když na Sergio Higuitu ztrácel před etapou pouze 50 sekund.

Z úniku nakonec profitoval nejvíc Kamil Malecki, který se dostal do čela vrchařské soutěže. Poslední jezdci z úniku Skaarseth, Schmidt a Oliveira byli dostiženi 4 km před cílem.

Favority etapy byli ti, co se prosadili včera. Ale všechno bylo jinak. Došlo na hromadný dojezd velmi početného pelotonu, v němž zůstala většina sprinterů a ti se také utkali o vítězství v etapě.

Ale ještě než k tomu došlo, pokusil se 3 km před cílem o sólovou akci Zdeněk Štybar. Na 2. km to spadlo včetně Higuity, takže řada lidí přijela do cíle se zpožděním, ale obdrželi čas vítěze. Zdeněk byl dojet 200 metrů před cílem.

Nejvíc se dnes radoval Pascal Ackermann (UAE) před Jordi Meeusem (Bora-hansgrohe) a Jonathanem Milanem (Bahrain).

V průběžné klasifikaci všech soutěží se s výjimkou vrchařské po dnešní etapě nic nezměnilo. Celkově vede Sergio Higuita (Bora-hansgrohe), sprinterskou soutěž Olav Kooij (Jumbo-Visma) a týmy Ineos Grenadiers.

Zdeněk Štybar a Michal Schlegel si v etapě připsali čas vítěze, Josef Černý, který si tradičně odpracoval spoustu kilometrů na špici pelotonu, a Matyáš Kopecký načetli ztrátu +12:38 min.

Dnešní vítězství bylo Ackermannovo druhé v dresu UAE, kam letos přestoupil z Bora-hansgrohe, a páté na Tour de Pologne.

Po zranění, které jsem prodělal, je úžasné zvítězit. Konečně se cítím zase zpátky, mám zase sílu v nohách a to je opravdu důležité pro další závody a zbytek sezóny. Etapa byla opravdu úžasná, přejeli jsme mnoho stoupání, ale nebyla příliš strmá, takže pro mě byla perfektní. Řekl jsem si, že to dnes zkusíme a půjdeme si pro vítězství. Výborně mi to rozjel Molano a já musím poděkovat celému týmu, že mi dnes věřil," uvedl po etapě na týmových stránkách vítěz dnešní etapy.

Highlights.