Včerejší etapa přinesla týmu Ineos dvojnásobnou radost. Hayter vyhrál etapu a do čela průběžné klasifikace se dostal jeho týmový kolega Dunbar, který předešlý den dokončil etapu na 2. místě za Mauro Schmidem a s menším náskokem před skupinou favoritů. Na druhé místo poskočil vítěz včerejší etapy Hayter. Třetí místo zaujal Sobrero z BikeExchange. Důležité bylo, že první patnáctka průběžného pořadí se nacházela v rozmezí pouhých 20 vteřin a že do ní patřilo i trio UAE Hirschi, Ulissi a Polanc, také zkušený Nibali (Astana) i mladý Uijtdebroeks (Bora-hansgrohe) atd. Byl v ní na 5. místě ale i třetí cyklista Ineosu Tulett.

Dnes byla na programu královská etapa. Už od 7. km začalo 20ti kilometrové stoupání o průměrném sklonu 4,3%, při němž cyklisté vystoupali do nejvyššího bodu letošního ročníku do výšky 1006 metrů nad mořem. Po 60 km závodu najeli cyklisté na 18ti kilometrový cílový okruh, čímž začala nejnáročnější fáze této etapy. Okruh absolvovali 4x a při každém museli překonat téměř 600 výškových metrů. Čekaly je totiž dvě stoupání: první, nijak zvlášť těžké (2,6 km při 5,3 %), ovšem druhé mnohem náročnější, dlouhé 5,7 km a končící v cíli po překonání výškového rozdílu 433 metrů (průměrný sklon 7,6 %).

V průběhu první hodiny se vytvořil denní únik ve složení Cattaneo (Quick-Step), Hollyman (Israel), Gallopin (Trek-Segafredo), Riesebeek (Alpecin-Fenix), Shaw (EF Education), Pinzon (Columbia) a Garosio (Biesse-Carrera). Po další půlhodině rozšířila vedoucí skupinu čtveřice Antonio Nibali (Astana), Monaco (Giotti Victoria), Covili (Bardiani) a Zardini (Drone Hopper). Maximum, které dokázali najet na hlavní skupinu, dosáhlo 5 minut.

50 km před cílem zaútočil z vedoucí skupiny Cattaneo, kterého si po několika kilometrech dojel Garosio a následně i Shaw s Gallopinem. 20 km před cílem měli náskok 2 minuty na početnější skupinu s favority, kde však chyběl Van der Poel. Tato skupina se následně dotáhla na lidi z úniku, aby si to rozdala o vítězství v etapě i celkovém pořadí.

První atakoval Hirschi (UAE) a skupinu roztrhal. Vpředu se následně ocitl Carr (EF) s Dunbarem, za nimi s malým odstupem Hirschi a Tulett (Ineos) následováni Brambillou, Tiberim (oba Trek-Segafredo) a Uijtdebroeksem (Bora).

2 km před cílem se vedoucí dvojice sjely dohromady. Kilometr od mety atakoval mladý Tulett a svůj útok dovedl úspěšně až na cílovou čáru. Za ním dokončil muž v dresu lídra závodu a týmový kolega Dunbar před třetím Hirschim.