Pouze dva týmy z úrovně World se nepřipravují na španělském kontinentu, nýbrž na Mallorce. Vedle jezdců Ineos Grenadiers je to i tým Bora-hansgrohe.

Aby v tom nebyl chaos, vyčlení týmy jisté dny pro setkání se zástupci médií. Včera tak učinil německý tým, který je v médiích v poslední době nejvíce skloňovaným hlavně díky přestupu Primože Rogliče a jeho zaměření na vítězství na Tour de France a tudíž  doplnění chybějícího článku trojkoruny, protože Vueltu už vyhrál třikrát a loni přidal Giro.

Rogličovi je 34 let a do světa skutečně velké cyklistiky vstoupil až příchodem do týmu s aktuálním názvem Visma / Lease a Bike v roce 2016, kam přestoupil z domácího slovinského Adria Mobil. Za dobu působení v nizozemském týmu nashromáždil 74 vítězství, z nichž pouze čtvrtina není z kategorie WorldTour!

418131473_849179340550471_575555412977147752_n.jpg

Jen ta Tour mu stále chybí. Jel ji 5x, už při druhé účasti v roce 2018 ji dokončil na 4. místě za Thomasem, Dumoulinem a Froomem. O dva roky později, když mezitím byl 3. na Giru a vyhrál Vueltu, prohrál Tour až v poslední etapě, v časovce do vrchu s krajanem Pogačarem. Další dva pokusy vyšly kvůli karambolům a nucenému odstoupení naprázdno.

Po osmi dlouhých letech tedy změnil tým a cíl je jasný a jediný. Konečně přidat poslední chybějící sklíčko do vitráže jeho úžasné kariéry, v níž nechybí ani titul olympijského vítěze.

Co na to vedení Bora-hansgrohe? Rozhodně nejpodstatnější změnou strategie. Jestliže dosud to bylo o rozložení sezóny i nejvýznamnějších závodů mezi více lidí s cílem vítězit, kde se to povede, tak letos je to Tour a Roglič, nebo Roglič a Tour, jak kdo chce, a pak dlouho nic.

418969288_849179303883808_3343026249957558978_n.jpg

Jenže v letošní sestavě jsou i další skvělí cyklisté a ti mají také své ambice. Zvláště když jde třeba o vítěze Giro d´Italia, jakým je Jai Hindley, nebo Aleksandr Vlasov, který do svých současných 27 let jel sedm Grand Tours a ve třech případech je dokončil v top deset, přičemž nejhůře byl sedmý.

Takže první spekulace směřovaly k tomu, zda Bora bude honit malinko víc zajíců, nebo zacílí jen na obr králíka. Vyjádření zástupců týmu v rámci středečního mediálního dne v tomto lavírování udělalo jasno. Vše pro Rogliče a vítězství na Tour de France 2024!

Hindley ani Vlasov totiž nebudou mrhat silami na Giru a už předem vědí, že i jejich úsilí je směrováno na Tour a to prvořadě v roli pomocníka Rogliče a pochopitelně druhořadě jako záložní varianta. Co se týče dalších skvělých vrchařů a etapových jezdců, tedy Daniela Felipe Martíneze a Lennarda Kämnny, ti budou vysláni do Itálie na Giro a na Tour pojedou podle toho, jak budou aktuálně vypadat.

418968164_849179213883817_6657668783829205553_n.jpg

Lídr na celkové pořadí nejtěžších etapáků ale potřebuje pomocníky nejen do kopců. Takže hlavními kandidáty sestavy pro Tour jsou vedle obou špičkových vrchařů a etapových jezdců také Matteo Sobrero, který je v Boře též nováčkem, a také zkušení, nikoli však "přestárlí" Danny Van Poppel a Nico Denz. Přičemž každý z nich má potenciál nasypat do společného měšce pár drobných v podobě vítězné etapy: Denz vlastní dvě a Sobrero jednu z Gira a Van Poppel jednu z Vuelty. Seznam jezdců, kteří jsou kandidáty startu na Grand Boucle, je ale v současné době pochopitelně mnohem širší.

"Chci být na Tour de France na své nejvyšší úrovni," řekl Roglič novinářům během středečního mediálního dne na Mallorce. Sezónu zahájí po výškovém kempu až začátkem března na Paris-Nice nebo Tirreno-Adriatico, o čemž ještě není definitivně rozhodnuto. Pokud by se tak stalo v Itálii, nejvyšší míra pikantnosti by byla zajištěna, protože právě tam se chystá jak Pogačar, tak Vingegaard.  

"Věřím si. Je možné toho dosáhnout,“ řekl Roglič. "Není se čeho obávat. Když uděláme to nejlepší, čeho jsme schopni, pak budeme všichni šťastní." A na otázku, jak to udělat, aby porazil bývalého spolujezdce Jonase Vingegaarda, odpověděl v duchu toho, jak má často ve zvyku: „Nemusíš toho udělat až tak moc, prostě stačí být lepší než on."