Reportáž z časovky českých mužů kategorie Elite jsme přinesli včera. Zopakujme si, že titul získal Jakub Otruba (ATT Investments) před Petrem Kelemenem (Tudor Pro Cycling) a Mathiasem Vackem (Trek-Segafredo). Jakubovi pocity nejlépe vystihuje jeho vyjádření: "Je to super, splnil se mi velký sen." 

Soupeření mezi dvěma nejlepšími českými týmy dopadlo tentokrát jasně ve prospěch ATT Investments. Daniel Turek podtrhl úspěch týmu 4. a Tomáš Jakoubek 5. místem. Nejlepším z Elkov Kasper byl na 6. místě Adam Ťoupalík. Na vítězného Jakuba Otrubu ztratil 2:10 minuty.

„Nejelo se mi špatně, i když rozdíly na dlouhé trati už byly velké. Se svým výkonem jsem ale spokojený, i když na nejlepší to nestačilo. Byla to čistá rovina, což není trať, která by mi měla vyhovovat. Myslel jsem sice, že by to mohlo být i lepší, ale beru to jako dobrý trénink. Kuba Otruba ukázal, že je výborný časovkář. Dnes si to zasloužil. Odjel fantastický závod,“ uvedl po závodě Adam.

Kategorie U23 se stala kořistí Pavla Bittnera z týmu DSM. Pavel Bittner si výborně rozložil tempo a kategorii zcela dominoval, když druhého v pořadí Filipa Řehu z Elkov Kasper porazil o 1:11 min. Jsem opravdu rád, že jsem konečně po dlouhé době zase vyhrál časovku. Nohy jsem měl v dnešním horku velmi dobré, jen pár dní po Tour de Suisse. Není to titul elitní úrovně, ale i tak jsem na něj hrdý a doufám, že se mi povede i nedělní silniční závod."

Filip Řeha k závodu uvedl: „Bylo strašné vedro, což mi úplně nesedí. Ale nejelo se mi špatně. Závod jsem možná rozjel trochu rychleji, než jsem měl, jel jsem podle wattů, které jsem měl od začátku až do konce stejné. Posledních 5 kilometrů jsem do toho dal úplně všechno. Podle mě hrála velkou roli aerodynamika, materiál a to, jak je člověk na kole poskládaný."

Kategorie U23, do které nastoupilo 21 závodníků, jela o jeden okruh méně něž muži Elite. Pavel Bittner dosáhl průměrné rychlosti 49,55 km/hod., pro srovnání Jakub Otruba na o 11,5 km delší trase 50,77 km/hod.

České ženy jely ještě o jeden okruh méně, tedy 23 km. Ke startu se jich prezentovalo 14. Nejrychlejší čas a průměrnou rychlost 44,17 km/hod. předvedla Eliška Kvasničková z týmu SportRaces. Těsně druhá, o pouhé 3 vteřiny, skončila Kristýna Burlová z belgického Lotto Dstny Ladies, třetí dojela loni stříbrná Nikola Bajgerová z týmu MAT Atom Deweloper Wrocław.

Kvasničková získala před rokem domácí titul ještě coby juniorka, kvalitu v jízdě proti chronometru potom předvedla i na mistrovství světa v Austrálii, kde dojela v časovce čtvrtá. K bronzu ji tenkrát chyběla sekunda. Dnes tedy brala první český titul mezi ženami. „Mám velikou radost. Bylo to hodně náročné i díky tomu vedru. Možná jsem trošku přepálila začátek, ale naštěstí jsem to zvládla a dopadlo to skvěle,“ uvedla Kvasničková.

V juniorech, kterých startovalo 54, byl nejlepší Pavel Šumpík z Roman Kreuziger Cycling Academy, který o minutu porazil Kryšofa Krále z Auto Eder a další 3 vteřiny najel na třetího Jana Bittnera z Mapei Merida Kaňkovský. Průměrná rychlost vítěze činila na 23 km trati 49,35 km/hod.

Úspěch slavil ATT Investments i na Slovensku. Šampionem se mezi 25 startujícími v kategorii Elite stal Matúš Štoček. Druhého Martina Juríka, jezdícího v dresu slovinské Adria Mobil, porazil o 35 a třetího Marka Čaneckého ze slovenského kontinentálního RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol o 40 vteřin.

"Trať na papieri vyzerala veľmi jednoducho. V skutočnosti to také ľahké nebolo, pretože sa nedalo nikde oraziť. Dnes to bolo hlavne o hlave. Po treťom kole som sa už lámal, ale vedel som, čo mám ísť a nakoniec to vyšlo tak, ako som dúfal. Za víťazstvo som veľmi rád. Myslím si, že sme preto v tíme spravili dosť veľa. Všetci sme radi, že sme získali dva tituly v kategórii Elite," řekl Matúš i s odkazem na český titul Jakuba Otruby.

Výsledky.