Vítězství v Alkmaaru nebylo tak velkým překvapením jako triumf na Clasice San Sebastian. V Baskicku byla velká konkurence špičkových vrchařů a klasikářů a závod byl dlouhý a náročný, naopak v Nizozemsku byla časovka až komicky krátká, Evenepoelovi trvala jen 25 minut, což je juniorská distance. Ale porazil skvělé časovkáře, Kaspera Asgreena, Alexe Dowsetta, Jose van Emdena, Stefana Künga a další.      

Evenepoel byl v časovce naprosto neuvěřitelný, na dokonale rovinaté a rychlé trati měl na mezičase průměr přes 59 kilometrů za hodinu, v cíli měl průměr 54 kilometry. A to je vzhledem k jeho věku, váze a zkušenostem naprosto mimořádné. Evenepoel je drobný cyklista, váží kolem 60 kilogramů, ale jeho wattové výkony jsou na úrovni nejsilnějších tempařů. Asgreen a Affini jsou o dvacet centimetrů vyšší. 

Takový talent jsme neviděli dlouhá desetiletí. Vyhrát Clasicu San Sebastian v prvním roce mezi muži je výjimečné. Evenepoel řádí v jednorázových závodech, v časovkách, v etapových závodech (Kolem Belgie), prostě v jakémkoliv prostředí je silný. Tím připomíná nejslavnější závodníky cyklistické historie. Ve všech typech závodů vítězili Eddy Merckx, Bernard Hinault, Fausto Coppi a další. Ale bylo to v jiné době, závodilo se jinak, více individuálně a zopakovat úspěchy například Eddyho Merckxe je neuvěřitelně složité. To bude těžké i pro Remca Evenepoela, ačkoliv talent má možná stejný. 

Merckx vyhrál svou první velkou klasiku, monument Milán - Sanremo, ve dvaceti letech a Evenepoelem je unešen: "Je výjimečný. Věděli jsme, že má velký motor. Je velmi vyspělý, je připraven na velké věci. Jestli může jít v mých stopách? Možná může být i lepší. Remco má všechny kvality, aby to mohl dokázat," řekl nejslavnější cyklista historie pro VTM. 

Sám Evenepoel si dává nejvyšší cíle. Dlážděné závody rád nemá a kostkám se vyhýbá, proto si vybírá závody v kopcích. Mohl by i překonat Egana Bernala a vyhrát Tour de France ještě mladší, ale až do roku 2023 nemá Tour v plánu. "Pojedu nejdříve Vueltu a Giro d´Italia. Má ještě víc než tři roky na přípravu na Tour, to už bude můj dětský tuk pryč. Až potom uvidíme, jak silný můžu být," řekl v rozhovoru s Het Nieuwsblad. 

A také dodal další závody, které by rád v kariéře vyhrál: "Mým snem je Lutych - Bastogne - Lutych, Lombardie, Giro, Tour, Vuelta, mistrovství světa a Olympijské hry. Až vyhraju všechno, skončím." 

Dokázat to rozhodně může, při jeho výšce bude velmi lehký do kopců a zároveň je špičkovm časovkářem. V porovnání s Eganem Bernalem, Tadejem Pogačarem a dalšími hvězdami současnosti a budoucnosti tak má výhodu. Navíc je ochotný tvrdě trénovat a velmi sebevědomý.

Ale někdo, kdo má větší talent než Peter Sagan, Egan Bernal a Mathieu van der Poel dohromady, nemá důvod nebýt sebevědomý. 

Foto Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images