Na trůnu mistra Austrálie v časovce vystřídal Jay Vinea, který do své domoviny ani nepřicestoval, právě dnes ráno Luke Plapp, jenž pro letošek přestoupil z INEOS Grenadiers do Jayco AlUla. O tři dny později budeme znát vítěze hromadného závodu. A Luke Plapp v něm zabojuje o možnost získat v jednom roce double a čistý hattrick v posledních třech letech.

Od 16. ledna se pak sejde všech 18 World týmů na 24. ročníku 6etapového Tour Down Under (2.UWT), přičemž v aktuálně dostupné startovní listině figurují i jména Josefa Černého (Soudal-Quick Step), Pavla Bittnera (dsm-firmenich PostNL) a Mathiase Vacka (Lidl-Trek). Ani tady Jay Vine obhajovat nebude, zato loni druhý Simon Yates (Jayco AlUla) ano a s těmi nejvyššími ambicemi.

Na etapák poté naváží ještě dva jednorázové závody, 25. ledna druhý uskutečněný ročník Surf Coast Classic (1.1) a hlavně 28. ledna Cadel Evans Great Ocean Road Race (1.UWT). Ročník 2023 vyhrál ve spurtu zhruba 30členné skupiny Marius Mayrhofer, který pro letošek přestoupil z DSM do švýcarského Tudoru.

Clássica CV 1969.jpg

V den předposlední etapy TDU se začne zostra i v Evropě. Sérii španělských závodů zahájí 20. ledna Clássica Comunitat Valenciana 1969 (1.1) a už podle názvu je zřejmé, že se 40. ročník odehraje při pobřeží a v přilehlých kopcích Costa Blanca, tedy tam, kde v průběhu prosince a ledna trénuje většina profesionálních cyklistů. Loni tu byl ve spurtu 32členné skupiny nejlepší Arnaud De Lie (Lotto Dstny) - na snímku. A o den později naváže ve stejné oblasti další jednorázovka Gran Prémio Castellón (1.1), která má v kalendáři UCI premiéru.

Od 24. do 28. ledna se pozornost přesune přes vodu směrem na východ na taktéž cyklisty připravujícími se na novou sezónu oblíbenou Mallorcu, kde se uskuteční pět jednodenních závodů, všechny z kategorie 1.1. O tom, že šanci tady dostanou všechny specializace, svědčí seznam loňských vítězů: Rui Costa (tehdy Intermarché-Circus-Wanty, nyní EF Education-EasyPost), Marijn van den Berg (EF Education), 2x Kobe Goossens (Intermarché) a Ethan Vernon (tehdy Soudal-Quick Step, aktuálně Israel-Premier Tech). Z českých cyklistů na sebe upozornil 8. místem při Trofeo Palma Daniel Babor (Caja Rural-Seguros RGA).

Na samém konci ledna odstartuje sezóna také ve Francii. Logicky ponejprv na jihu u pobřeží Středozemního moře, odkud to ale do kopců není daleko. Otvírákem se tradičně stane 28. ledna kopcovitá GP Marseille (1.1), kterou loni po sólovém představení ovládl Neilson Powless (EF Education) - na snímku níže. Mimořádně tady na sebe upozornil Petr Kelemen, když nakonec obsadil 10. místo. Na GP Marseille naváže od 31. ledna 54. ročník 5etapového Étoile de Bességes (2.1), který se loni stal taktéž kořistí Neilsona Powlesse, jenž byl v konečném součtu lepší jen o jedinou vteřinku než Mattias Skjelmose (Lidl-Trek).

Souběžně s francouzským etapákem se pojede ve Španělsku Okolo Valencie, první závod sezóny kategorie ProTours. V loňském roce si tu připsal druhé (etapa) a třetí (celkově) sezónní vítězství Rui Costa.

GP Marseille 2023 (4).jpg

V závěru ledna se bude závodit i na asijském kontinentu. Dvojkové závody konající se mimo Evropu nás obvykle nebudou příliš zajímat, výjimkou by mohla být ve Spojených arabských emirátech 5etapová Tour of Sharjah, jelikož by se na ní mohl v dresu Felt-Felbermayr objevit Michael Kukrle. Tenhle rakouský tým před sezónou s příchodem nového titulárního sponzora hodně posílil, nejčerstvějšími přírůstky jsou Hermann Pernsteiner přicházející z týmu Bahrain-Victorious a Sebastian Schönberger z druhodivizního rozpadnuvšího se Human Powered Health.

Minimálně stejnou pozornost bychom ale mohli věnovat bez ohledu na to, zda tu bude startovat někdo z českých cyklistů, počtvrté od roku 2020 v Saudské Arábii organizované AlUla Tour. Jde sice o „pouze“ jedničkový 5etapový závod, ale jeho lukrativnost láká řadu týmů z nejvyšší ligy. Loni tu závodilo hned trio českých cyklistů, z nichž nejlépe dopadl Zdeněk Štybar v dresu Jayco AlUla, když obsadil 25. místo. Celkovým vítězem se stal Ruben Guerreiro z Movistaru (na titulním snímku). Tenhle španělský tým je uváděn v předběžné startovní listině i letos společně s dalšími osmi WorldTeams, Jayco AlUla, které tu pochopitelně chybět nemůže, nevyjímaje.

To je leden. V únoru se zařadí vyšší rychlostní stupeň a na jeho konci se do rodiny pořádajících zemí přidá formou prvních klasik i Belgie.

Sledujme Eurosport. V mnoha případech budeme moci být při tom v přímém přenosu.