V těžké etapě v Jeseníkách se kromě celkového pořadí jelo také o body do vrchařské soutěže. Mike Schuch z Nizozemska se proto vydal do úniku společně s dalšími závodníky, vyhrál první dvě vrchařské prémie, čímž si zajistil trikot nejlepšího vrchaře i pro další den. Samuel Kováč (Slovensko), Floris Van Tricht (Belgie), Cole Kessler (USA), Rafael Pereira Marques (Lucembursko) a Yanis-Eric Markwalder (Švýcarsko) se k němu přidali a vydrželi vpředu až do předpsoledního stoupání na Dlouhé stráně. 

V nejtěžším stoupání etapy odjeli Francouz Antoine Huby a Ital Simone Raccani. Až do cíle sami na čele nezůstali, před dojezdem na Červenohorské sedlo byli dostiženi a v nepříliš náročném výjezdu se rozhodovalo až v posledních desítkách metrů. Nejrychlejší byl favorizovaný Dán Simon Dalby, který porazil Hubyho a v celkovém pořadí drží stejný čas. Vede Huby, Dalby na druhém místě nepochybně bude v závěrečné etapě ještě útočit, stačí mu získat jedinou sekundu a vyhraje. 

Tři sekundy na Dalbyho s Hubym ztratil Portugalec Afonso Eulálio, čtyři sekundy Ital Davide De Cassan a se ztrátou 13 sekund dovedl skupinu čtyř jezdců Pavel Novák. A nebyl sám z českých reprezentantů v popředí etapy, Karel Camrda dokončil na devátém místě se ztrátou 24 sekund. Právě Camrda je nejlepším Čechem v průběžném pořadí, na devátém místě ztrácí 38 sekund na Hubyho a Dalbyho. 

Novák bohužel v 1. etapě ztratil téměř sedm minut kvůli pádu, takže v celkovém pořadí drží 40. příčku s odstupem 7:02. „Jsem z toho trošku naražený, ale je to v pohodě,“ hlásil pod nešní etapě. „Bylo to dnes hodně těžké, na konci to bylo pořád do kopce. Ale náš tým dobře spolupracoval, takže jsem za dnešní výsledek rád. Ti první dva už byli od nás docela daleko, nešlo to sjet, jeli jsme podlahu,“ dodal Novák.