loading...


Canyon si dal s novým modelem Aeroadu docela načas. Kolo oblíbené mezi závodníky i hobíky dlouho neměnil a neupravoval a ani nově představená generace se od té předchozí moc neliší. Aspoň na první pohled ne. Podle Canyonu nebylo moc co vylepšovat, přesto se o to pokusili a uspěli. 

Aeroad vznikl po intenzivní spolupráci návrhářů a profesionálních závodníků. Už loni byl Mathieu van der Poel spatřen na kole nápadně podobném novému modelu. Van der Poel je největší hvězdou Canyonu a využití jeho znalostí a služeb je logické.

Původní Aeroad byl představen v roce 2014 a nový model je ve všech ohledech o něco lepší. Je o 7,4 wattu rychlejší, o 170 gramů lehčí a o 14 % pevnější. A nic z toho nebylo upraveno na úkor komfortu. Vždyť Van der Poel jezdí na Aeroadu i dlážděné klasiky, pohodlí je důležité i u závodního a zcela nekompromisního kola.

Nový Aeroad byl vyvíjen tři roky a to ve spolupráci s externími odborníky. Aerodynamika kola byla vytvořena ve spolupráci se společností Swiss Side. Ale cílem nebylo postavit nejrychlejší kolo v aerodynamickém tunelu, ale kolo, které je lepší ve všech ohledech.

Závodní modely Aeroad CF SLX a Aeroad CFR navíc dostanou nový kokpit CP0018. Tento aerodynamický set řídítek a představce je možné výškově nastavit v rozmezí 15 milimetrů, aniž by se muselo zasahovat do délky sloupku vidlice. A nastavit jde také šířka řídítek. Mohou být o 20 milimetrů širší, nebo užší, oproti standardnímu nastavení.

A nový kokpit nabízí ještě jednu výhodu, řídítka jdou složit a nemusí se rozebírat například pro vkládání do vaku, krabice a podobně. 

Nová je také sedlovka SP0046, o něco aerodynamičtější než předchůdkyně, ale stejně komfortní. A závodní modely CF SLX a CFR mají všechny kabely a bovdeny schovány uvnitř rámu. Je to nejenom aerodynamičtější, ale také to lépe vypadá. V tomto ohledu se Canyon dotáhl na soupeře. 

Stavba rámu má o 5 milimetrů zkrácenou zadní stavbu a v základu 28 milimetrů široký zadní plášť a 25milimetrový přední plášť. Díky tomu všemu je Aeroad o něco živější a lépe ovladatelný. 

Více zjistíte na Canyon.com