Nové spolupráce

Hned v úvodu prezentačního bloku dostala slovo snowboardcrossařka Eva Adamczyková (Samková), která ve videozdravici prozradila, že bude v nadcházejících sezónách tváří velkoobchodních značek Schindler.

Eva stále častěji využívá kolo při svých trénincích, takže oceňuje možnost průběžně testovat kola i nové doplňky. Firma Schindler zase doufá, že Eva pomůže posílit prestiž nabízených značek, kterých má v portfoliu už více než dvacet.

Horkou novinkou v nabídce je značka Ritchey. Představce, sedlovky, řídítka a další doplňky námého amerického výrobce distribuuje Schindler velkoobchodně zatím jen na Slovensku, v Maďarsku a v Polsku. O rozšíření distribuce i na český trh firma s Američany už jedná.

Kola modelový rok 2024

Loni ohlášená spolupráce s LOOK letos přinesla ovoce v podobě velkého množství vzorků silničních kol a pedálů. Ozdobou showroomu tak byl nový model 795 Blade 2 RS ve všech dostupných barvách, na kterém jezdci týmu Cofidis letos vybojovali dvě etapová vítězství na Tour de France.

Minimálně stejnou pozornost jako závodní speciály od LOOKu na sebe strhla kola Ghost ve výročním designu. Německý Ghost oslaví v roce 2024 své 30. narozeniny a do Kravař poslal široké veřejnosti zatím nepředstavenou kolekci top modelů v "30th anniversary" provedení. K vidění tak byl třeba nový celokarbonový gravel Asket CF 30th, elektrický e-Riot AM CF 30th nebo starý známý hardtail Lector, který však k 30. výročí firmy dostal nejenom nové zbarvení, ale hlavně úplně nový rám.

U stánku Lapierre vzbudil největší zájem nabušený e-bike Overvolt GLP Team a skvěle se prezentoval i nový gravel Pulsium SAT AllRoad 6.0. Osvědčené modely XR, XRMProRace zas byly k vidění v úplně nových barvách.

Novinky mezi doplňky

Z doplňkových značek se velkému zájmu těšil australský Knog, který na novou sezónu nachystal řadu výkonných předních světel Blinder. Německý SKS zapracoval na miniaturizaci celé kolekce cyklistických nářadíček a výrobce vozíků za kolo Qeridoo představil modernizované modely Kidgoo a Qupa.

Svůj prostor v showroomu dostala i špičková zapletená kola Fulcrum a hojně byly zastoupeny i boty a tretry FLR. Svou řadu produktů představil i hostitel akce, firma Schindler, která pod svou značkou nabízí stojany na kola, nástěnné držáky nebo zapletená kola.

Mezi helmami zaujal model Cratoni Madflex. Novinková enduro přilba jako první v nabídce Cratoni disponuje systémem MIPS. S ním Němci počítají i v dalších modelech jako Allset, Allset PRO a Allride. Pro gravelové jezdce má Cratoni nově v nabídce model Gravoq a pro silničáře ultralehkou a aerodynamickou přilbu C-Zero.

Korejský HJC taky posílil bezpečnost a připravil helmu Bellus, která využívá vlastní patentovaný systém SLID. Ten má podobně jako MIPS minimalizovat vliv rotačních sil na mozek v případě pádu a měl by se stát standardem u většiny top modelů.

Novou helmu má nachystanou i LUMOS. Sportovní helma Ultra Fly jako první nedisponuje integrovanými světly. Tématu svícení se ale LUMOS úplně vzdát nechtěl, proto má novinka na zátylku magnetický držáček pro připojení blikačky LUMOS Firefly.

Continental představil rozsáhlou řadu gravity plášťů už loni, takže síly teď upíná hlavně na marketing. Rozšiřuje spolupráce jak mezi závodními týmy, tak mezi výrobci, kteří budou svá kola továrně obouvat do německých plášťů.

Také výrobce oblečení Santini posiluje svou pozici na trhu přetrvávajícím partnerstvím s Tour de France a dalšími závody světové úrovně. Už tradičně má nachystané pestré kolekce oblečení pro hobby i profi jezdce.

Kravařské prezentace Schindler a představené vzorky novinek ukázaly, že cyklistický segment nespí a usilovně pracuje na tom, aby pro nás pro všechny byla jízda na kole zase o něco příjemnější a bezpečnější.