Podobně jako Yves Lampaert je na tom spousta dalších cyklistů nejvyšší úrovně. Výjimkou je třeba Oliver Naesen, který i v současné době prodloužil smlouvu s AG2R La Mondiale o tři roky. Naopak Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke a další Lampaertovi soupeři čekají. 

„Jsem rád, že Oli už má smlouvu,“ říká Yves Lampaert. Je to něco, co je třeba závidět pozitivním způsobem. Já jsem na konci smlouvy, takže to není příliš příznivé. Naštěstí jsem už svou hodnotu ukázal na Omloop Het Nieuwsblad. A loni jsem měl dobrý rok. Rozhodně se nebojím, ale byl bych klidnější, kdyby bylo všechno normální,“ vysvětluje Lampaert pro Het Laatste Nieuws.  

Týmy s prodlužováním smluv vyčkávají, protože stále nemají jistý rozpočet a podporu sponzorů. To je případ i celku Deceuninck - Quick-Step, za který Lampaert jezdí už šestým rokem. Belgický šampion z roku 2018 chce v nejúspěšnějším týmu současnosti zůstat. „Je ještě docela brzy. Doufám, že do srpna budu vědět o něco více a že v případě potřeby už budu mít někde podepsáno. Určitě bych radši prodloužil v Deceuninck - Quick-Step. Raději zůstanu, ale nikdy nevíte, co se stane. Tento rok bude trh velmi zvláštní a je obtížné předpovídat.“

„Osobně jsem o tom s Patrickem Lefeverem nemluvil. Nevím, jestli s ním moji agenti už mluvili, ale vím, že mají kontakty s jinými týmy,“ dodává Lampaert, ale neuvádí jména těchto celků. "Chci být obzvlášť dobrý v den, kdy budeme moci opět závodit. Zbytek přijde přirozeně.“

V normálních letech podepisují nejlepší závodníci smouvy v období Giro d´Italia, někteří až těsně před Tour de France, ale v letošním roce si závodníci musejí počkat, patří k nim i Sep Vanmarcke, jehož tým EF na tom po pandemii není dobře. „Kdybych byl loni na konci smlouvy a na konci května nedostal zprávu od svého agenta, byl bych nervózní. To je teď jiné. Některé týmy se především snaží zachránit a diskuse o příští sezóně jsou pozastaveny,“ říká v rozhovoru s Het Nieuwsblad.

Koronavirová krize nejspíš způsobí zastavení růstu platů. Ty se v posledních letech pravidelně zvedaly, spíše u lídrů a jezdců, kteří vítězí, přesto se životní úroveň profesionálů zlepšuje. Nyní se navýšení odměn očkávat nedá, spíše naopak. Problémy mají týmy CCC, EF a Mitchelton - Scott, také astana už oznámila, že sníží rozpočet.