Etapa a ztráty 

Po dvou etapách pro klasikáře, resp. sprintery přišli dnes na řadu vrchaři a kandidáti celkového prvenství. Na 160 km 3400 výškových metrů. Start téměř od hladiny moře a po 77 km první vrchařská prémie ve výšce 1565 metrů nad mořem. Po kratším sjezdu, dalším kratším kopci a dlouhém klesání nejprve 7,6 km a 4,6% a poté druhá VP 20 km a 3,1%. Pak 17 km sešup pod cílovou pasáž. A pak finále: dohromady 12 km se 4,5% průměrem rozčleněno na 8,5 km se 7% a po 2 km sjezdu 1,5 km do cíle s průměrem 5,9%. Což byla zároveň dnešní třetí vrchařská jednička. Pořádná vrchařská nálož. Takže Valverde, Higuita, Yates nebo Quintana? Nebo dokonce Tobias Johannessen z Uno-X?

Ineos po včerejšku, kdy etapu nedokončil Porte, dnes přišel o dalšího jezdce, když na start nenastoupil Kwiatkowski. A po odjetých 30 km přišel závod o další známé jméno, Fausta Masnadu z Quick-Stepu, který patřil do skupiny těch, kteří před etapou ztráceli na vedoucího muže pouhých 11 vteřin. V průběhu etapy si přivolal doktora Tom Dumoulin (jumbo-Visma), následně přestal řešit závod a začal konzultovat s vlastním doprovodným vozem, aby do něj poté 70 km před cílem nastoupil.

Únik a Movistar

Ještě před tím se ale realizoval denní únik. Tentokrát se v něm ocitli Bizkarra (Euskaltel), Okamika (Burgos), Petilli (Intermarché) a Casper Pedersen (DSM). S ohledem na profil etapy se je peloton nebál pustit na delší vodítko. Takže po 50 km měli náskok přes 8 minut. V kopcovitém terénu se odstup začal zmenšovat, na čemž měla nejvýznamnější podíl aktivita Movistaru, který komplet srovnaný na čele udával tempo hlavní, stále velmi početné skupiny. Přesto 60 km před cílem měli uprchlíci k dobru stále 4 minuty, a jelikož se Movistar v dalších kilometrech trošku "uklidnil", o 15 km dál byl náskok totožný. Vše totiž bylo nastaveno tak, aby si to v cílovém stoupání mohli rozdat favorité a chlapi z úniku aby se jim do toho už nepletli. 

Finále a O´Connor

Hned v počátcích cílového stoupání se vedoucí skupinka začala rozpadat. 11 km před cílem atakoval z pelotonu Vandenabeele z DSM, dojel si posledního z uprchlíků Bizkarru, ovšem jejich náskok byl jen velmi malý a za nimi se začalo intenzívně závodit. 8,5 km před cílem zaútočil O´Connor (AG2R), dojel již osamoceného Vandenabeeleho, aby mu po chvíli ujel a pokračoval sólově a s velkým odhodláním k cíli. Ze skupiny stíhačů, která byla stále hodně početná, vypadl překvapivě Simon Yates (BikeExchange). 

4 km před cílem se za O´Connorem pokusil vydat Martin (Cofidis), ale neuspěl. O 3 km dál ho napodobil Soler (UAE), ale i jeho stačili zezadu dojet.

O´Connora už ale ne. Ten do své sbírky přidal další z heroických vrchařských sólových vítězství, které mu v minulých dvou letech zajistily vítězství v etapách na Tour i Giru. Ten dnešní pro něj znamenal posun do čela průběžné klasifikace.

Šest vteřin za ním protla pásku šestice v čele s Ayusem (UAE), který se tak dostal do čela soutěže mladíků, Quintanou (Arkéa) a Higuitou (Bora). O tři vteřiny později pak bylo klasifikováno dalších 18 lidí. Takže o celkovém vítězi se s největší pravděpodobností rozhodne v zítřejší nejtěžší etapě zakončené 13km stoupáním o průměru 6%.