Na start se postaví 23 týmů po 6 lidech. Zahraniční konkurence bude velmi rozmanitá. Z 16 týmů je 13 registrováno v různých zemích.

Především je tu jediný Pro Team ruský Gazprom-RusVelo, aktuálně na 30. místě UCI žebříčku. Ani statut Continental nemá belgický Lotto-Soudal Development Team, ale o vysoké úrovni mládežnické zálohy World týmu lze jen těžko pochybovat. Kromě Lotto-Soudal sem posílá záložní kontinentální tým i americký Pro Team Novo Nordisk.

Pak je tu dalších 9 týmů se statutem Continental. Nejlépe postaveným v žebříčku UCI (38.) je polský Voster ATS. Druhým nejlépe postaveným (49.) je rakouský Vorarlberg. Nizozemskou cyklistiku této úrovně bude zastupovat VolkerWessels, dánskou Restaurant Suri-Carl Ras a německou Maloja Pushbikers a Dauner D&DQ-Akkon.

Stupně vítězů úvodní časovky týmů z ročníku 2018: 1. Lotto-Soudal U23, 2. Elkov-Author, 3. Vorarlberg

Pro nás trochu exotický nádech bude mít účast kontinentálních týmů z Kuvajtu v podobě Kuwait Pro Cycling Team, což je sice v Kuvajtu registrovaný, ale poměrně multinárodní tým, který kromě pěti domácích má na soupisce Řeky, Brity, Belgičana, Američana, Jihoafričana a Syřana, také z Argentiny v podobě Electro Hiper Europa, který má však silný španělský vliv, a Maroka v podobě Sidi Ali-Kinetik Sports.

Na start se postaví také jeden národní tým a to Ukrajiny, výběr polského vojvodství Warmii i Mazur a dva klubové celky: maďarský Epronex-Gesu Bikewear a dánský Co:Play-Giant.

Českou cyklistiku tady bude reprezentovat hned 7 týmů v čele s aktuálně 32. týmem světového žebříčku a 2. nejlepším kontinentálním Elkov Kasper. Druhým nejlépe postaveným (71.) v žebříčku UCI je Topforex ATT Investments a chybět nebude ani třetí český kontinentální tým Tufo Pardus Prostějov. S nimi poměří síly také cyklisté Sparty a Dukly Praha, Favoritu Brno a Výběru Čech, v němž se objeví závodníci CK Příbram a LAWI.

Stupně vítězů 2. etapy z Nové Bystřice: na nejvyšším stupni Alois Kaňkovský

Závod se skládá ze čtyř etap.

První etapou je tradiční časovka týmů na městském okruhu v Jindřichově Hradci. Měří pouze 1,1 km a první tým se na trať vydá v 17:00. Druhá etapa odstartuje ve 13:00 v Třeboni a po 143 km skončí v Nové Bystřici v rozmezí 16:30 – 17:00 hod. Třetí má start v pravé poledne v Protivíně a po 162 km bude finišovat v obci Studená ležící mezi Jindřichovým Hradcem a Telčí. V cíli lze závodníky očekávat mezi 16:00 – 16:30 hod. A konečně poslední etapa odstartuje v 11:00 na česko-rakouském pomezí v České Velenici, je se svými 185 km nejdelší, takže v cíli v Jindřichově Hradci se cyklisté objeví mezi 15:30 – 16:00 hod.

Start 4. etapy z roku 2018 na třeboňském náměstí

Která známá jména prošla v minulosti etapákem Okolo jižních Čech?

Naposledy se tu jelo v roce 2018. Vyhrál Michael Kukrle (z týmu s dnešním názvem Elkov Kasper) před Maciejem Paterskim (aktuálně Voster ATS - na titulním snímku na 3. pozici) a Stanem Dewulfem (od následujícího roku zakotvil v Lotto-Soudal, od letoška v AG2R Citroën). Čtvrtý byl po vítězství v poslední etapě (viz titulní snímek) klasifikován Jannik Steimle z týmu Vorarlberg, kterého další rok zkoušeli v Quick Stepu, kam v roce 2020 definitivně přestoupil. Páté místo obsadil Josef Černý (tehdy Elkov-Author, nyní Deceuninck-Quick Step) a šesté Patrick Schelling (Vorarlberg), jenž už v roce 2015 měl roční zkušenost ve World kategorii v týmu IAM a kterého v roce 2020 angažovali v Israel Start-Up Nation, jenže po půl roce byl suspendován a skončil.

Stan Dewulf (na titulním snímku první zprava) tu při posledním uskutečněném ročníku jel v týmu Lotto-Soudal U23. Čtyři z jeho tehdejších spolujezdců dnes závodí za belgický Pro tým Sport Vlaanderen, a pátý Laurens Huys za jiný belgický Pro tým Bingoal, přičemž od příštího roku přestupuje na dva roky do World týmu Intermarché-Wanty. Startoval tu mj. i Itamar Einhorn (nyní Israel Start-Up Nation) či Stanislaw Aniolkowski (od letoška Bingoal Pauwels).

Rok 2018, druhý zleva Patrick Schelling a v dresu nejlepšího vrchaře Jannik Steimle

V roce 2017 závod vyhrál Josef Černý (Elkov-Author) před Emilem Vinjebem (od letoška Qhubeka-NextHash). V roce 2014 tu skončil na 3. místě Emanuel Buchmann v dresu německého Rad-Net Rose, od následujícího už přestoupil do týmu Bora, kde má podepsáno až do roku 2024. Rok předtím závod vyhrál Florian Sénechal v týmu Etixx-iHNed, od dalšího roku šel do Cofidisu a od 2018 do Quick Stepu. První ročník v roce 2012 ovládl Jiří Hochmann z Dukly Praha před Janem Polancem, který od dalšího roku přestoupil do Lampre a od 2017 závodí za UAE-Emirates.

Koho z budoucích závodníků až v úrovni World uvidíme letos?

Čtvrtou etapu z Třeboně do Protivína vyhrál Josef Černý před Aloisem Kaňkovským

Soutěžit se bude o čtyři dresy: žlutý pro vedoucího závodníka závodu, který sponzoruje RBB Invest, zelený pro nejlepšího v bodovací soutěži (Fruko-Schulz), bílý s červenými puntíky pro vedoucího závodníka ve vrchařské soutěži (Axon), přičemž příležitostí v podobě vrchařských prémií bude celkem osm, a bílý pro nejlepšího mezi cyklisty do 23 let (Swietelsky).

Týmovou soutěž ovládl Elkov-Author (zleva): Kaňkovský, Konwa, Bárta, Kukrle, Černý, Zahálka

Součástí čtvrtého dne závodu bude vložený závod hendikepovaných. Půjde o 600 metrů dlouhou časovku pro kategorii Spastic Handicap, která se odehraje od 13:00 v centru Jindřichova Hradce.

Veškeré podrobnosti lze nalézt na https://www.okolojiznichcech.cz/