Včerejší etapou skončil blok rovinatých etap a začal třídílný blok etap klasikářských.

V první části 192 km dlouhé trasy z Riemstu do Bilzenu čekalo na cyklisty sedm stoupání o délce do 2 km a maximálního průměrného sklonu 6,2 %, výjimkou bylo poslední 700 metrové s 8,1%. Zhruba na 80. km najeli na okruh u cílového města, který absolvovali třikrát a v němž je čekala vždy tři obtížnější stoupání o délce do 600 metrů, ovšem strmějšího sklonu od 6,5 do 7,8 %. Celkem se to všechno nasčítalo k údaji převyšujícímu 1800 výškových metrů.

Stále to ale byla etapa, kdy se do cíle mohli v čelní skupině dostat i sprinterští specialisté. Poněvadž to nejtěžší čekalo cyklisty až další den v etapě dlouhé 208 km s převýšením 3000 metrů. Už dnes ale měli větší šanci na etapový úspěch než v předešlých etapách závodníci jako Asgreen (Deceuninck), Pedersen (Trek-Segafredo), Laporte (Cofidis), Colbrelli (Bahrain) či Peter Sagan (Bora).

Zítřejší etapa mohla být příležitostí i pro Remco Evenepoela (Deceuninck), ale nebude, jelikož se dnes nepostavil na start. A v průběhu etapy slezl z kola i vítěz třetí etapy Taco Van der Hoorn (Intermarché).

Po 20 km odjela trojice. Jako v každé etapě tu byl zástupce BikeExchange, tentokrát Jack Bauer, stejně jako včera tu byl zástupce Astany Hugo Houle a nově se v úniku objevil cyklista DSM, konkrétně Casper Pedersen.

Jakmile se najelo na cílový okruh, začalo se v pelotonu hodně nastupovat. Ale 30 km před cílem mělo stále kompletní hlavní pole ztrátu na už jen dvojici uprchlíků něco přes jednu minutu. Ve stoupání na Keiberg totiž nestačil Kanaďan Houle.

A 11 km před cílem byli dojeti i zbylí dva z úniku dne. Vše nasvědčovalo tomu, že dnes už nikdo šanci odjet nedostane a dojde na hromadný závěr. Ovšem jen hodně redukovaného pelotonu o zhruba 50 lidech.

4,5 km to zkusil na vrcholu stoupání Mohorič, ale první si ho dojel Peter Sagan. A vypadal hodně v pohodě.

V posledním kilometru rozjížděl Mohorič spurt pro Colbrelliho a ten měl na zadním kole Petera Sagana. Aktuální italský šampion Colbrelli zahájil spurt jako první a Peterovi se nedařilo před něj dostat. Komu se to ale podařilo, byl Caleb Ewan!

Z pohledu celkového pořadí bylo důležité, že Kasper Asgreen (Deceuninck), druhý v průběžné klasifikaci, si dnes připsal ztrátu 42 vteřin. A ještě důležitější, že v dresu lídra závodu vystřídal Švýcara Bisseggera jeho krajan Stefan Küng (Groupama-FDJ).