V dnešní etapě byl mimořádný zájem dostat se do úniku, ale trvalo skoro 60 km, než se s konečnou platností vytvořila kompaktní skupina, s kterou panovala všeobecná spokojenost. Ocitlo se v ní 12 jezdců. Po dvou lidech tu mělo EOLO (Gavazzi, Albanese) a Arkéa (Barguil, Russo), po jednom pak Alpecin (Meurisse), Astana (Velasco), Cofidis (Thomas), Drone Hopper (Restrepo), Movistar (Oliveira), Quick-Step (Ballerini), TotalEnergies (Ferron) a Trek (Brambilla).

Největšího odstupu dosáhli 60 km před cílem, kdy činil 3:30 min. Pak se začal pomalu krátit. Samotné finále se mělo totiž odehrát až v závěrečných 30 km, kdy se bylo nutno popasovat s šesti sice kratšími stoupáními, přičemž to poslední bylo zároveň cílové, ovšem sklon těchto výjezdů opakovaně přesáhl 10%.

20 km před cílem ve dvou po sobě následujících prudkých výjezdech, které si cyklisté poté znovu zopakovali při dojezdu do cíle, se čelní skupina rozdrobila. Na čele se osamostatnil Barguil, na kterého se posléze dotáhl Thomas, ale v následujícím sjezdu o svůj náskok přišli. V pelotonu se v tomtéž stoupání sice na špici neútočilo, UAE jmenovitě Majka si to pohlídali, ale vzadu se docela odpadalo.

10 km před cílem při nájezdu do čtyř po sobě jdoucích závěrečných výjezdů měla čelní skupina náskok 2 minuty a docela dobrou šanci na to, že to dnes vyjde. Proti tomu hovořila náročnost dojezdu. Záleželo hodně na tom, co se bude dít v hlavní skupině.

Přes první vrchol do sjezdu 8 km před cílem si nastoupil Evenepoel, zachytili se ho Pogačar a Vingegaard. Z pelotonu toho v té době už moc nezbylo. Pak však přišlo těžké faux pas. První trojice ve sjezdu přejela odbočku. Pogačar a Vingegaard zareagovali rychle a chytili jen malý zásek, zato Evenepoel zaostal podstatně víc a dalo mu dost práce se s pomocí Balleriniho dotáhnout zpět do očesané skupiny favoritů.

Na samém čele v té době opětovně atakoval Warren Barguil, jehož jen chvilku stínoval Ferron. Pak už to bylo jen na zkušeném Francouzovi v červeném dresu Arkéa Samsic. S vypětím všech sil svůj náskok v cílovém dojzedu, který hodně připomínal dojezd Strade Bianche prudkým stoupáním v úzkých dlážděných uličkách, uhájil a mohl slavit.

Necelých 30 sekund za Barguilem dorazila se sekundovými rozestupy skupina favoritů z čelních míst průběžného pořadí, takže se na předních místech po této etapě nic podstatného nezměnilo. I nadále před zítřejší rozhodující etapou vede Tadej Pogačar o 9 sekund před Remco Evenepoelem.