Pavlu Šumpíkovi je sedmnáct let. Osmnáct mu bude v září.  Je tedy v juniorské kategorii druhým rokem a příští rok mezi chlapy. Vypadá to, že v něm roste české cyklistice mimořádný talent. A to talent na celkové pořadí náročných etapáků. Umí totiž časovku i kopce.

Loni odjel 33 závodních dnů z kalendáře UCI. A vedl si velmi slušně. K jeho nejlepším výsledkům patří 2. místo na GP West Bohemia za Adrew Augustem, kterého od letoška angažoval INEOS. Také 3. místo na GP Luxembourg, vítězství v úvodní časovce při Mezinárodních dnech cyklisticky v Dubnici nad Váhom, celkové 10. (4. mezi prvoročáky) na Závodu míru juniorů, 11. (5.) na Nation´s Cupu Hungary, 6. (3.) na Giro della Lunigiana a ještě bychom jich pár mohli vyjmenovat.

Letošní sezónu zahájil stejně jako loni v dresu Roman Kreuziger Cycling Academy a to nadmíru vydařeným počinem. Vyhrál úvodní 6,4 km dlouhou časovku na čtyřetapovém belgickém TRIXXO Ster van Zuid-Limburg (2.1). A to v konkurenci 83 domácích juniorských nadějí, jakož i cyklistů 16 dalších národností včetně Norů, Dánů, Nizozemců, Němců, Britů či Američanů.

Úvodní časovka nebyla úplná rovina, nastoupalo se při ní skoro 140 metrů, přičemž nejprudší bylo 400 metrů dlouhé stoupání nedaleko před cílem s průměrným sklonem k 6%.

"Byl jsem před časovkou hodně nervózní, protože byla krátká, a tím pádem šlo o každý detail. Naštěstí se mi to povedlo a vyhrál jsem. Dneska je na pořadu poměrně rovinatá etapa. Budeme se snažit udržet dres lídra a případně vyhrát další etapu," řekl k časovce i taktice do další etapy Pavel Šumpík.

"S dobrým umístěním v úvodní časovce jsme počítali, ale vítězství je samozřejmě skvělé. V dalších etapách rozhodně nechceme jen pasívně bránit žlutý dres, i když to je pochopitelně jasná priorita. Naší ambicí je ale prosadit se i v závěru etap, máme tady na to dostatečně rychlé závodníky, zvláště budeme sázet na Ondřeje Šafránka, který se už loni ukazoval v takovém zakončení závodů ve velmi dobrém světle," doplnil k záměrům plzeňského týmu jeho šéf Petr Kubias.

Všechny tři další etapy, z nichž ta první se odehraje dnes, mají totiž umírněný klasikářský profil, tedy žádná dlouhá stoupání - kde by je v Belgii vzali - ale kratší, rychle za sebou následující, to ano. 

Budeme tedy v další etapách s napětím sledovat, zda se žlutý trikot podaří českému závodníkovi a českému týmu udržet a zda případně přidají závodníci RKCA další úspěch.