5. května startuje maraton v příhraničním Sebnitz na novém závodním okruhu. Elitní jezdci soutěží na trati 50 km. Okruh měří 16,5 km a absolvují ho všichni závodníci nad 13 let. Závod dorosteneckých kategorií je vypsaný na jeden okruh, ženy jedou dva okruhy. Start ve 12:00 hodin je společný pro všechny tyto kategorie. Pro juniorské závodníky jsou vypsané kategorie od úplně nejmenších. Závodníci do tří let startují na své rovince, všechny starší dětské kategorie mají okruh dlouhý 1,5 km v prostoru startu a cíle.

Maraton startuje do zaváděcího kola dlouhého půl kilometru a poté se vjede na maratonské okruhy. Trať není technicky náročná. Jede se převážně po lesních a hospodářských cestách, částečně jsou zavedeny i singltrekové úseky. Celkově jde o typicky maratonskou trať, která je vhodná nejen pro vyznavače horské cyklistiky. Na startu sezóny okruhy prověří hlavně fyzickou kondici všech závodníků, a to především díky 420 nastoupaným metrům na jednom okruhu.

Do závodu je možné přihlašovat se už teď, a to na www.pekloseveru.cz v sekci závody. Prezentace začíná v 8 hodin, start prvních kategorií se plánuje na 10:00 hodin. Kompletní propozice, pravidla nebo seznam dalších závodů se rovněž dají najít na stránkách seriálu.

Na oslavu svých dvacetin si Peklo Severu připravilo několik novinek. Tou největší je kombinace dvou závodů v jeden den. 29. června v České Kamenici startuje eliminátor a short track. Dva závody jsou vypsané pro závodníky nad 17 let. Další změnou je například nově zavedená kategorie Elita muži/ženy pro všechny od 17 let a mnoho dalších.

Kategorie jsou v každém závodě vypsány od dětí 0 - 3 roky po Veterány III (nad 50 let). V den finálového závodu se budou vyhlašovat celkově nejlepší závodníci ročníku stejně, jako věrnostní ceny (slosování těch, kteří se zúčastní všech závodů v tomto roce). Pro další detaily sledujte www.pekloseveru.cz nebo facebook.com/PekloSeveru.