Etapa začala špatnou zprávou z tábora Bora-Hansgrohe, kvůli nemoci totiž musel odstoupit Florian Lipowitz, který předvedl skvělý výkon ve výjezdu na Oropu.

Zvlněná trať se třemi prašnými úseky byla ideální pro dlouhý únik, jenže do něj chtěli skoro všichni a tým UAE Emirates lídra závodu Tadeje Pogačara nechtěl nechat ujet velkou a silnou skupinu. V úvodních rovinatých kilometrech se neustále útočilo, ale nikdo neodjel a všichni uprchlíci byli postižení i po dlouhém stoupání do Volterry. Až 87 kilometrů před cílem se konečně dala dohromady šestice cyklistu ve složení: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Luke Plapp (Jayco AlUla), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Filippo Fiorelli (VF Group Bardiani), Matteo Trentin (Tudor) a Pelayo Sánchez (Movistar), ke kterým se o něco později přidal také Andrea Vendrame (Decathlon AG2R La Mondiale). 

Tato sedmička ve zvlněném terénu spolupracovala velice dobře a do prvního gravelového úseku s náskokem 3:10 před pelotonem. Do cíle zbývalo padesát kilometrů a zdálo se, že uprchlíci budou mít dost prostoru jet o etapové vítězství. Jenže peloton na prašných cestách zrychlil a snížil ztrátu pod dvě minuty. 

To v čelní skupině vyprovokovalo další útok, Alaphilippe, Sánchez a Plapp se v druhém prašném úseku, v prudkém stoupání, utrhli soupeřům a pokračovali jen ve trojici. V pelotonu mezitím došlo k jedinému problému, v zatáčce do kopce došlo k pádu několika závodníků a zastavit museli Dani Martínez (Bora-Hansgrohe), Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike), Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale) a Einer Rubio (Movistar). Všichni se dokázali vrátit zpět a nic neztratili. 

Pogačar šetřil síly

Tadej Pogačar bez sebemenšího problému projel první dva prašné úseky a jeho tým UAE Emirates nehodlal vedoucí skupinu aktivně stahovat. Lídr závodu o etapu nestál a radši šetřil síly před zásadní individuální časovkou, která je na programu už zítra. Neobávali se ani Plappa, který do etapy nastoupil se ztrátou 2:33 na Pogačara a ještě 20 kilometrů před cílem byl virtuálním lídrem závodu.

Australský mistr svou snahu o zisk růžového dresu dobrovolně vzdal, když se do čela pelotonu posunul tým Ineos Greandiers a začal zvyšovat tempo. Britské sestavě nešlo ani tak o etapu, jako o to, udržet Gerainta Thomase na čele a daleko od pádů a dalších problémů. To samozřejmě vyhovovali i Pogačarovi a jeho týmu, který nemusel moc pracovat. 

Rozhodlo se až ve spurtu 

Vedoucí trio projelo pohromadě i poslední prašný úsek a neroztrhlo ji ani zaváhání Sáncheze na kruhovém objezdu 10 kilometrů před cílem. Španěl nevybral zatáčku a málem shodil sebe i Alaphilippa. Toho se pokusil využít Plapp, ale Alaphilippe a Sánchez si ho dokázali dojet.

5 kilometrů před cílem bylo poslední krátké stoupání závodu a byla to také poslední příležitost, jak rozhodnout na trati. Jako první zaútočil Plapp, ale výbušnějších soupeřů se nezbavil. Alaphilippe ustál i Sánchezův nástup a trojice pokračovala pohromadě až do cílového města Rapolano Terme. A ještě museli spolupracovat, protože odstup pelotonu klesl na 20 sekund a 2 kilometry před cílem zaútočil Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost).

Uprchlíci to však vydrželi a spurt rozjel tempař Plapp. Alaphlippe začal spurtovat jako první, jenže na mladšího a rychlejší Sáncheze nestačil. Čtyřiadvacetiletý univerzál si připsal své třetí profesionální vítězství, první na úrovni WorldTour a první v etapě Grand Tour. Por Movistar je to teprve páté letošní vítězství a první ve WorldTour.  

"To je úžasné, nemám slov. Šílený den pro mě," smál se nadšený Sánchez. "Od začátku Gira jsem se snažil šetřit síly, věděl jsem, že nemám formu na to, abych byl první den vpředu, snažil jsem se šetřit síly na dnešek. Dnes jsem mohl být v úniku, ale nikdy bych si nedokázal představit, že tady vyhraju etapu. Je to šílené."

"Věděl jsem, že to bude opravdu těžký den, celý den jsem jel na plný plyn. Snažil jsem se šetřit energii a čekat na svou chvíli. Když jsme měli za sebou téměř dvě hodiny závodění, všichni začali útočit. Nastoupil jsem a dostal se do velkého úniku, takže jsem se snažil být v klidu a pokusit se eliminovat některé soupeře. V závěru jsem spolupracoval s Plappem a Alaphilippem, snažil jsem se s nimi spolupracovat a také se je pokusit urvat, ale to nebylo možné. Tak jsem to zkusil v závěru ve sprintu a naštěstí jsem byl nejrychlejší."

Piccolo si dojel pro čtvrté místo a peloton do cíle dorazil se ztrátou 29 sekund. Pogačar vstoupí do páteční časovky s náskokem 46 sekund před Thomasem a 47 sekund před Martínezem. Jan Hirt (Soudal Quick-Step) v náročné etapě nic neztratil a v časovce bude hájit osmou příčku. 

"Pro nás bylo ideální, že zůstali vpředu," vysvětlil Pogačar svou dnešní pasivitu. "Nechtěli jsme zbytečně plýtvat energií, takže jsme byli s únikem spokojeni. Plapp mi mohl vzít růžový dres, to by bylo také fajn, ale Ineos Grenadiers jel tvrdě na šotolině a v závěrečných kilometrech, takže k tomu nedošlo. Pro mě to byla dobrá etapa. Bylo příjemné jet zase na šotolině, ale stejně mám raději Strade Bianche," usmíval se lídr závodu. "Jsem rád, že je tato etapa za námi a můžeme si ji odškrtnout."