Na start se postaví většina, jak našich, tak slovenských, nejlepších cyklistů současnosti, včetně těch z World Tour. 

Úvod mistrovství obstará, jako již tradičně, časovka jednotlivců, kterou absolvují kromě juniorů, kteří budou mít svůj mistrák společně s mládežnickými kategoriemi v Plzni, všechny dospělé kategorie včetně juniorek. 

V sobotu se na start silničního závodu postaví Ženy Elite společně s juniorkami, a to přesně v 9:00 hodin. 

Hlavní závod bude od 14:00 hodin, pro kategorie Mužů Elite a kategorie U23, samozřejmě společně se slovenskými „pretěkármi“. 

Trať časovky vede z městské části Mladé Boleslavi – Čejetic, přes Dalovice, do Bukovna, Línů a otočka bude u Katusic. Na otočku je to, zaokrouhleno, 10 km, takže juniorky a ženy si dají 1 okruh, tedy zhruba 20 km, muži pak okusí okruhy dva, takže najedou kolem 40 km. 

Silniční závod je složen z propojeného malého městského a většího mimoměstského okruhu, celý dohromady měří 23 km a obsahuje dva velmi náročné kopce, jeden z Mladé Boleslavi do Bojetic a druhý z Dobrovice do Bojetic, takže si myslím, že takto náročný okruh bude prubířským kamenem letos víceméně nevyzávoděných žen a eliťáků. 

Nakonec komentář reprezentačního trenéra Tomáše Konečného zní jasně a stručně: "Mistrovství se uskuteční, a navíc na velmi pěkné trati. Je náročná, a tím pádem hodně spravedlivá. Mně se moc líbí, já měl vždycky raději náročné profily s větším převýšením.

A co řekl po projetí závodního okruhu Petr Vakoč: "Trať je skutečně náročná, svým profilem bych to přirovnal k jarním klasikám. První selekce pravděpodobně proběhne již na mimoměstském okruhu, kde se kopec bude opravdu zajídat. Ale závod se bude nejspíše rozhodovat až v závěrečných okruzích."

Kromě reprezentačního trenéra Tomáše Konečného a také Petra Vakoče, už si okruh, a to z hlediska nasazení techniky a dostupného datového signálu, změřil i štáb České televize, a protože bude nasazena spousta televizní techniky, mimo přenosových vozů se statickými kamerami i motorky a dron, tak si diváci programu ČT Sport přijdou zcela jistě na své, a to jak v rámci jednotlivých zpravodajství, sestřihu časovky, závodu žen, tak hlavně při přímém přenosu elitního silničního závodu mužů. 

Ve velmi krátké době bude následovat druhá tisková zpráva s kompletní prezentací obou tratí.