Mathieu van der Poel stále nabírá síly po silniční sezóně a v terénu začne později, ale jinak bychom na startu táborského závodu měli vidět špičkovou konkurenci. Včetně trojnásobnho mistra světa Wouta van Aerta, všestranného Brita Toma Pidcocka, současnou světovou jedničku Toona Aertse, vítěze třech závodů loňského Světového poháru Eliho Iserbyta, belgického mistra Laurense Sweecka a velmi dobrého Michaela Vanthourenhouta. 

Letošní Světový pohár prošel řadou změn kvůli pandemii koronaviru. Z nově organizované série vlastněné společností Flanders Classics zbylo pouze pět závodů. "Dostat Světový pohár do Tábora bylo v letošním roce obzvlášť obtížné, protože se neustále měnily podmínky, měnily se termíny pořádání, přichází nový majitel, který přináší nový pohled na pořádání Světových pohárů a musím říct, že ještě v září jsme nebyli přesvědčení, jestli závod budeme dělat. Po jednání s městem, krajem, s Českým svazem cyklistiky a s Národní sportovní agenturou jsme se na poslední chvíli rozhodli závod uspořádat. Ale je to i náš závazek vzhledem k pořádání Mistrovství světa v roce 2024," říká Petr Balogh, předseda organizačního výboru.   

Největším lákadlem závodu je samozřejmě Wout van Aert, letošní vítěz klasiky Milán - Sanremo a Strade Bianche a nejlepší klasikář současnosti. Ale zajímavý je také Brit Tom Pidcock. Nejtalentovanější ostrovní cyklista vítězí v cyklokrosu, na horských kolech i na silnici a stejně jako v případě Wouta van Aerta, také Pidcock zahajuje svou cyklokrosovou sezónu v Táboře. 

Posila  týmu Ineos Grenadiers na příští rok v probíhající cyklokrosové sezóně pojede tyto závody: 

29. listopadu Světový pohár - Tábor

6. prosince Superprestige - Boom

12. prosince Scheldecross

13. prosince Superprestige - Gavere 

20. prosince Světový pohár - Namur

27. prosince Světový pohár - Dendermonde

30. prosince - Bredene

1. ledna - Baal 

3. ledna Světový pohár - Hulst 

24. ledna Světový pohár - Overijse

31. ledna Mistrovství světa - Oostende 

Pidcock pojede všech pět závodů Světového poháru a je jedním z favoritů na celkové vítězství. Wout van Aert a Mathieu van der Poel všechny díly neobjedou a proto nemůžou myslet na celkové pořadí. Pro Pidcocka bude důležité zvládnout táborský závod, aby neztratil příliš bodů na belgické soupeře, na Iserbyta, Aertse, Sweecka, Vanthourenhouta a další jezdce.  

Odhadnout favorita nedělního závodu není snadné, protože Van Aert a Pidcock v terénu začínají a Belgičané jsou už dávno v závodním nasazení. Nejsilnější by měl být Eli Iserbyt.  

Ženy

Mezi ženami je konkurence větší, než jaká panuje mezi muži. V předběžné startovní listině je 55 závodnic. Nechybí mistryně světa a nejlepší cyklokrosařka současnosti, Nizozemka Ceylin Alvarado a její krajanky Annemarie Worst, Lucinda Brand a Yara Kastelijn a také poslední dobou se trápící Belgičanka Sanne Cant. 

Mezi ženami je mezinárodní účast širší a k favoritkám patří i Kanaďanka Maghalie Rochette, zkušená Američanka Katie Compton, její krajanka Rebecca Fahringer nebo Maďarka Kata Blanka Vas. 

Česká reprezentace má největší šance v závodě juniorů. Matěj Stránský je současnou světovou jedničkou, ačkoliv Mezinárodní cyklistická unie na nátlak Nizozemců a Belgičanů světový žebříček juniorů vymazala. 

Česká televize bude vysílat přímé přenosy ze závodu žen od 12:45 a ze závodu mužů od 14:15.