Připsal si 12 bodů, ale o trikot nejspíš přijde už dnes, v náročné horské etapě vhodné pro uprchlíky. Šanci dostat se do úniku nedostane, na to je příliš nebezpečný, ale Pinotovi to nevadí. Získat dres nebylo v plánu, řekl po 3. etapě. Bavili jsme se o tom s Rudym (Molardem, pozn. redakce) během etapy, která byla vlastně velmi dlouhá. Bylo reálné si pro ten dres dojet, když byl dostižen únik, a nestálo mě to žádnou energii. Navíc jsem potřeboval být v dobré pozici, abych zvládl sjezdy vpředu, takže to byla užitečná snaha.

Pinot po letošní sezóně ukončí svou profesionální kariéru. Ve 32 letech je to možná příliš brzo, ale mezi nejlepší vrchaře světa patří už 11 let, profesionálem je 13 let. Dres pro lídra některé soutěže na třítýdenním závodě oblékl naposledy před sedmi lety. Celkově vyhrál pouze jednou, na Tour de France 2014 byl nejlepším závodníkem do 25 let. Tehdy získal také své nejlepší umístění v celkovém pořadí, dojel třetí. Zažít pódium by chtěl i na Giru, na svém posledním. Proto se pokusí uspět v celkové klasifikaci.

Vždycky je dobré mít na sobě dres lídra. Zatím to ale není cílem. Soustředím se na celkové pořadí. Je to příjemný bonus a dělá mi radost, tento dres mám poprvé. Je to také můj první dres na Giru a nic mě nestál. Snad nám to taky trochu zvedne náladu po Rudyho pádu, časovce, kde jsme doufali v trochu lepší výsledek, a nedělní ztrátě. Můžeme znovu vykročit správnou nohou a to je dobře, dodává Pinot.

Thibaut převzal dres zcela přirozeně a je to dobré pro morálku, přidává se Sébastien Joly, sportovní ředitel Groupama-FDJ. Také se nám dnes podařilo jet více jako tým, a to pro nás bylo nejdůležitější. Původní cíle zůstávají stejné, na to se soustředíme.

Pinot neočekává, že by první horská etapa měla být klíčová pro konečné pořadí: Nemyslím si, že dojde k velkému boji, ale někteří se pokusí otestovat sami sebe. Asi vzniknou nějaké rozdíly, protože finiš je těžký, ale hlavně bude velký boj o únik, protože si myslím, že růžový dres změní majitele.