Posledním závodem Pinotovy bohaté kariéry bude podzimní monumentální klasika Okolo Lombardie. Mezitím však stihne několik dalších velkých závodů. "Teď jsem připraven na skutečný život," vysvětluje v rozhovoru pro L'Equipe. Pinot chtěl oznámit svůj odchod do důchodu včas. "Až budu závodit, chci, aby lidé věděli, že je to naposledy, než se půjdu zahrabat," říká s úsměvem.

Lídr Groupama-FDJ nedávno oznámil návrat na Giro d'Italia, kde chce útočit na etapová vítězství. A doufá, že se dostane také do týmu pro Tour de France, aby se mohl rozloučit se závodem, kde zažil své největší úspěchy i zklamání. V letech 2012, 2015 a 2019 vyhrál tři etapy Tour, vyhrál bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let a postavil se na pódium (3. v ročníku 2014). V roce 2019 útočil na další pódium a možná i celkové vítězství, ale kvůli zranění kolena musel vzdát a opustil Tour psychicky zlomený a v slzách. 

"V poslední roce kariéry chci jet. Štvalo by mě, kdybych Tour vynechal. Vždy to byl těžký závod, ale také jsem tam zažil ty nejkrásnější emoce," vysvětluje Pinot.  

Thibaut Pinot vítězí v horské etapě Tour de France s cílem na Tourmaletu. 

Poté se dva roky trápil a nezískal žádné vítězství, až v dubnu 2022 prolomil čekání emotivním vítězstvím v závěrečné etapě Tour of the Alps, jeden den po těsné prohře s Miguelem Ángelem Lópezem. Zatím poslední vítězství si připsal v 7. etapě Okolo Švýcarska, s dojezdem na vrcholu stoupání. Mezi jeho největší úspěchy patří vítězství v etapách na všech třech Grand Tours, tři triumfy má na Tour, dva na Vueltě a jedno vítězství na Giru. Svou čtrnáctiletou profesionální kariéru, kterou celou prožil v dresu jediného týmu Groupama-FDJ, chce ukončit na místě svého asi největšího vítězství, na monumentu Okolo Lombardie. 

Marca Madiota, ředitele Groupama-FDJ, Pinotovo rozhodnutí nepřekvapilo: "Pochopil jsem, že už nějakou dobu k tomu dozrává. Řekněme, že v polovině roku 2022 jsme začali vnímat, že se to rozhodnutí blíží. Thibaut mi to na konci sezóny oznámil a já jsem nebyl překvapený. Pro mě to bylo téměř očekávané. Byl tu také jeden významný faktor, končila mu smlouva. Hvězdy se nějak sešly. Věděl jsem, že nastal čas, nic víc. Znám ho, cítil jsem, že se to stane." 

Madiot oceňuje, že se nevzdal, když mu bylo nejhůř, po odstoupení z Tour 2019 a nadále bojoval: "Když mi v roce 2019 řekl "všeho nechám", bylo to v zápalu boje. Ani na vteřinu jsem mu nevěřil. Věděla jsem, že se bude chtít odrazit ode dna. V letech 2020 a 2021 měl také problémy, někdy chtěl všeho nechat, ale nechtěl se vzdát. Nevěděl jsem, jak a kdy se vrátí, ale pořád v sobě měl oheň. Ještě nebyl čas. Teď se úspěšně vrací a jsem si jistý, že ho čeká úspěšný odchod. K dnešnímu rozhodnutí mu určitě pomohlo i to, že je nyní opět plnohodnotným jezdcem a že se vrátil na vysokou úroveň. Velký vliv má také celkový kontext. Thibaut viděl, že se cyklistika od začátku jeho kariéry změnila. Už to není jeho parketa, zažil něco jiného. Tomu naprosto rozumím."