Závodníky dnes čekalo na 170 km 2800 výškových metrů. Startovalo se téměř z nuly a po 40 km se ocitli ve výšce téměř tisíc metrů nad mořem. Tady byla po 11 km stoupání VP 1. kategorie. Až do 140. km pokračoval kopcovitý terén, z toho ve dvou stoupáních se braly body na vrchařských dvojkách. Z té poslední se však posledních 30 km odehrálo v klesání a po rovině.

S ohledem na profil nedělní, závěrečné etapy, představovala ta dnešní nejspíš poslední příležitost pro Quintanu (Arkéa) posunout se na úkor Almeidy (UAE) do čela klasifikace jednotlivců. A to ještě se 7 vteřinovou ztrátou na svou šanci čekal i Higuita (Bora). Almeida měl k dispozici asi nejsilnější týmovou podporu, zvláště když Ayuso se nacházel na 4. místě průběžného pořadí. Sílu v kopcovitém terénu tady opakovaně dokazovali jak Bennett, tak Soler. V případě Arkéa Samsic bylo možno hrát jen jednou kartou a vše tu bylo podřízeno zkušenému kolumbijskému lídrovi. Higuitovi mohl v kopcích pomáhat Hindley, před etapou 12. muž pořadí jednotlivců.

Těžké mraky, chlad a déšť. To byly podmínky, do nichž cyklisté odstartovali. Netýkaly se však už ani Valverdeho, ani Woodse, kteří na startu chyběli.

Po 35 km se oddělila 22členná skupina a tentokrát nikoli outsiderů. Byli v ní jak Quintana, tak Higuita. Kdo však chyběl, byl Almeida. Velmi aktivně si dnes počínal Carapaz (Ineos). Společně s týmovým kolegou Plappem se odpoutal od skupiny favoritů. Plapp, když vykonal černou práci, nejprve Carapaze a poté i závod opustil. Tomu však společnost nechyběla, vytvořil totiž vedoucí dvojici s Higuitou. Za nimi se sjela 26členná skupina s většinou favoritů.

Oba jihoameričtí vrchaři si počínali skvěle. Postupně si v kopcovitém terénu vybudovali náskok přesahující 3 minuty a dlouhé desítky kilometrů jej dokázali držet proti přesile hlavní skupiny, kde se o tempo starali domestici UAE. Higuita si s Carapazem zajišťovali body na vrchařských i bodovacích prémiích a to tak, že před zítřejší etapou vede Carapaz bodovací a Higuita vrchařskou soutěž. 

V posledních desítkách kilometrů se sice stíhací skupině dařilo náskok krátit, ale zdaleka ne tak, jak by bylo potřeba v jejich prospěch. I proto se vydal 26 km před cílem do sólové akce Ayuso, ale když viděl, že ani jemu se nedaří ohrozit vedoucí duo, počkal na peloton.

Higuita s Carapazem nakonec svůj 130 km trvající únik dotáhli do úspěšného konce s odstupem 48 vteřin. Kupodivu se ani nedomluvili na koncovce, jelikož šlo o důležité bonifikační vteřiny. V urputném spurtu vrchařů byl o délku předního kola úspěšnější Carapaz. Takže před zítřejí poslední etapou ztrácí na 2. místě na Higuitu 16 vteřin.