Už sedm kilometrů po startu se vytvořil tradiční únik outsiderů. Pro nás nejzajímavějším jménem v něm byl Juraj Sagan. Ještě při nájezdu na závěrečné okruhy měli k dobru 1:45 min. To už ale balík pilotoval téměř kompletní Deceuninck-Quick Step a náskok rychle stahoval.

60 km před cílem za to vzal pod vrcholem stoupání Zdeněk Štybar a výsledkem jeho aktivity byla poodjetá šestice, sice bez něj, ale s Alaphilippem i Kwiatkowským. Postupně si dopředu dojížděli další jezdci včetně Van der Poela a opravdový závod začal.

Aktivita se samozřejmě vždy zvýšila ve stoupání. A byl to především Zdeněk Štybar, kdo z týmu pokrýval v této fázi závodu nástupy konkurence.

40 km před cílem v dalším z mnohočetných stoupání vyvezl Zdeněk Štybar Alaphilippa před čelo hlavní skupiny, odkud Francouz atakoval. Jediný, kdo ho stihl stínovat, byl Van der Poel. O totéž se pokusil Wellens (Loto), ale tomu na takovou akci síly nestačily.

Naopak úspěšná byla trojice Fraile (Astana), Colbrelli (Bahrain) a Cosnefroy (AG2R), která 30 km před cílem vedoucí duo po několika kilometrovém úsilí dojela.

V nájezdu do posledního 23 km dlouhého okruhu si dopředu sólově dokázal doskočit i Kwiatkowski (Ineos). Náskok vedoucí šestky činil ovšem v té době pouhých sedm vteřin na další nepočetnou skupinku, která se po dalších 3 km dotáhla na čelo. V ní byl vedle například Devenynse (DQS), Barguila (Arkéa) či Coviho (UAE) i Petr Vakoč (Alpecin-Fenix)!

To už se závodilo na samý doraz. Situace se několikrát přelévala. Opakovaně se na čele osamostatnili super favorité Alaphilippe s Van der Poelem a opakovaně si je dojel Cosnefroy. 14 km před cílem přestal bohužel stačit Petr Vakoč.

O 3 km dál ve stoupání po nepříliš kvalitní dlažbě se definitivně oddělilo trio nejlepších, za nimiž se v následné rovinaté pasáži spojila devítka cyklistů, kterým se dařilo pomalinku zkracovat rozestup. Mimořádně aktivní v ní byl Teuns pracující pro Colbrelliho, dost se snažil i Kwiatkowski. Naopak Devenyns a Bagioli kontrolovali situaci pro Alaphilippa.

Vedoucí trio si ale náskok pohlídalo. První šel do spurtu Cosnefroy. Zbylí dva s jeho rychlostí měli plné nohy práce. Alaphilippe opět mírně vybočil ze své linie a opět zvedal ruce k vítěznému gestu, když si všiml po své levé ruce Van der Poela, a raději instinktivně ruce pokrčil, aby se náhodou neblamoval dvakrát po sobě. Tentokrát to ale vyšlo. O 10 cm byl na pásce dřív než jeho nizozemský konkurent.

O 13 vteřin později dovezl na pásku stíhací skupinu Colbrelli. Petr Vakoč dokončil 39. (+1:58), Zdeněk Štybar 74. (+4:52).

„Jsem velmi rád, že jsem tu startoval a že jsem poprvé vyhrál v duhovém dresu. Je to opravdu příjemný pocit a je úžasné takto vyhrát,“ komentoval své vítězství Julian Alaphilippe.

Totální cyklistika, úžasné představení. A naši nezapadli. Co chtít víc?